8 Bin 500 Yıllık Tarih

Bornova Belediyesi'nin, geçen aylarda Dünya Mimarlık Festivali'nde ilk 10 mimari kültür projesi arasına giren Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nin inşaatı hızla yükseliyor.

Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden 2010 Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarım Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül alan, İzmir’in tarihinin 8 bin 500 yü öncesine dayandığım kanıtlayan buluntuların çıkarıldığı. Yeşilova Höyüğü’nün dünya çapında tarihi bir merkez olması için başlatılan Ziyaretçi Merkezi projesinin 7 Kasım 2013’te tamamlanması öngörülüyor. Toplam 4 bin 756 metrekare kapalı alana sahip olacak merkez 8 milyon 469 bin liraya malolacak.

Mimari projesi Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ tarafından yapılan Ziyaretçi Merkezi’nde, arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanlari, ofisler, sergi alanları, konferans salonu, teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yeralacak. Bornova Belediyesi’nin de desteğiyle Ege Üniversitesi’nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunacak.

Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı Alanı’na gelenleri şimdiki zamandan ayıracak olması. Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlayacak. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de olacak. Kazı alanından çıkarılan eserler, Arkeoloji Araşürma Laboratuvarı’nda değerlendirilerek sergilenecek. Zaman Tüneli Projesi olarak da adlandırılan proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alam ziyaret edecek hem de eserleri çıkarüdıkları yerde görebüecek. Projenin kazı bölgesiyle aynı alanda kurulacak olması nedeniyle dünyada ilgili pek çok kuruluşun dikkatini çekiyor.

Gurur Projemiz

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ne büyük önem verdiklerini bu nedenle mimari projesini yarışmayla belirlediklerini ifade eden Bornova Belediye Başkam Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bornova, verimli toprakları 8 bin 500 yıldan bu yana çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiş. Şimdi de sanatın, kültürün, eğitimin, ekonominin merkezi konumunda. Biz de böyle büyük bir ilçenin büyüklüğüne yakışır projelerle dünya sahnesinde hakettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Projesi Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Haftası’nda kültür kategorisinde ilk 10’a girdi. Bu gururu hem ilçemize hem de ülkemize yaşattığımız için çok sevinçliyiz. Daha proje aşamasındayken ödüller alarak bizi gururlandıran Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin inşaaü hızla yükseliyor” dedi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın