“7 İklim 7 Bölge Mimari Proje Yarışması” Adana’da Hayata Geçiriliyor

TOKİ'nin internet sitesindeki habere göre, Sarıçam konutları, TOKİ'nin düzenlediği "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Fikir Yarışması'nda" elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yöresel özelliklerin öne çıktığı bir yaklaşımla şekillendirildi.

Projede, sosyal ve kültürel özellikler, iklim, yerel kent dokusu ve mimarinin referans alınıp tasarıma yansıtılması amaçlandı. Bu nedenle, Adana kent dokusunda mekân analizleri yapıldı ve tasarım kurgusunda sokak sistemi oluşturularak, 3, 4 ve 5 katlı yapılara yer verildi. Yapı girişleri sokaklar, arka mekânlar ise avlu bahçeler şeklinde kurgulandı.

Adana şehir merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Sarıçam ilçe sınırları içerisindeki proje alanına otoyoldan ve Kozan yolundan erişim sağlanabilecek.

İklime uygun mimari

Yerleşim alanları içinde etkileşim ve sosyal mekânlar sağlamak amacıyla, konutlar az katlı, bitişik ve ayrık kitlelerden oluşan ve semt kültürünü barındıran bir doku üzerine tasarlandı. Yapıların arasında çok geniş ve atıl açık alanlar yerine, küçük ölçekli bahçeler oluşturuldu.

Çukurova bölgesinde güneşten ve sıcaktan korunmak önemli bir sorun olduğu için ağaçlandırmayla balkon ve teraslar iklimsel gerçek doğrultusunda projelendirildi. Projede ayrıca konut sahiplerinin kullanımına özel, spor, oyun ve gezinti alanlarıyla bir de semt parkı yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın