60 yıl sonra hisar içine mahalle

Fatih Sultan Mehmet'in boğazın geçişini kontrol amacıyla inşa ettirdiği hisarın içine kurulan mahalle, yangınlar ve depremler nedeniyle iki kez restore edilmişti. Mahalledeki evlerde yaşam 1953'e kadar sürdü.

İstanbul’un en görkemli tarihi yapılarından biri olan Rumeli Hisarı’nın içindeki mahalle yeniden inşa edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma kapsamında tarihi hisarın içindeki evler aslına uygun olarak yeniden restore edilecek. Kültür ve turizm amaçlı kullanıma açılacak olan tarihi yapılar, halkın hizmetine sunulacak.

15 AHŞAP EV YAPILACAK

Kadir Topbaş’ın talebiyle Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Rumeli Hisarı ve hisar içindeki Hisariçi Türk Mahallesi’nin bir bütünlük içinde korunması, ihyası, kültürel-fonksiyonel amaçlarla kullanımı için konsept bir proje çalışması hazırlandı. Bu kapsamda öncelikle söz konusu alanla ilgili eski fotoğraf, gravür, resim, fotokart, kartpostallar, bina izlerini barındıran eski haritalar, ölçü krokileri, eski kadastral paftalar gibi bilgi ve belgeler ışığında 15 binanın yeniden inşa edilebileceği tespit edildi. Projenin yapımı için gerekli bütçenin yüzde 95’i İstanbul İl Özel İdaresi tarafından sağlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın