550 Yıllık Fatih Camii’ne Yürüyen Merdivenli Yer Altı Tuvaleti

15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından Atik Sinan'a yaptırılan Fatih Camii ve Külliyesi'nde Fatih Belediyesi'nin yaptığı çevre düzenlemesi sonucunda 950 metrekarelik yer altı tuvaletleri ortaya çıktı.

Bugün Twitter üzerinden @carnafauna’nın Fatih Camii ve Külliyesi’nin yeni haline dair paylaştığı görseller dikkat çekti. Fatih Belediyesi tarafından 2011’den bu yana yürütülen çevre düzenleme çalışmaları sonucunda, cami avlusunun altı oyularak yapılan tuvaletler ve yürüyen merdivenlerin ortaya çıktığı görüldü.

Fatih Belediyesi’nin web sitesinde, yapılan düzenleme çalışmalarına dair yer alan habere göre Caminin avlusunda “modern” havuzlu bir dinlenme alanı ile camii yerleşkesinin altında 950 m2‘lik alana, yürüyen merdivenler yardımıyla inilen tuvaletler tasarlandı.

Daha önce, Fatih Belediyesi’nin Yeni Camii Meydan ve Park Düzenlemesi kapsamında sit alanında yaptığı yürüyen bantlı yer altı tuvaletleri de tartışma yaratmıştı.

Etiketler

3 yorum

  • yusuf-burak-dolu says:

    Aydınlatma direkleri dışında ‘skandal!’ bir durum yok. Daha iyi tasarlanabilirdi diyebilirsiniz. Asansör varken yürüyen merdiven niye var diyebilirsiniz.
    950 m2 muhtemelen avlunun toplam alanıdır, o kadar tuvalet bütün Fatih’e yeter. Herhalde 50-100 m2 bir şeydir yapılan yeraltı tuvaleti.
    Müze gözetiminde kazısı yapılıp bir şey çıkmadıysa ‘tarihi tahribat!’ falan da yok.
    Sakin olunuz.

  • omer-yilmaz says:

    “FatihCamii’nin HavariyunKilisesi üzerine yapıldığı düşünüldüğünde avlunun altını kazıp 950 metrekarelik tuvalet yapmayı arkeologlara sormalı”

  • faruk-ozgokce says:

    950 m2 lik tuvalet değil de söz konusu Fatih Camii’nin yanındaki yeşil alan olmalı. 950 m2lik bahçe içinde bir kısmına yapılmış olmalı. Ayrıca bahsedildiği gibi avlusu değil de batısındaki bahçelik alanı olduğunu kabul etmeli. Avlu denince revaklarla çevrelenmiş alan olarak anlaşılır. Halbuki fotodan öyle olmadığı görülüyor. Bu tarz paylaşımlarda doğru ve net ifadeler yer alırsa aslında daha sıhhatli bilgiler ortaya çıkar, daha elverişli sonuçlar doğurur. Nitekim doğru olmayan iddia, muhatap dahi alınmayabilir.

    Caminin kilise üstünde olması ile büyük ihtimalle arkeolojik alan ve müze denetiminde kazı çalışmaları yapılmıştır.

Bir yanıt yazın