55 Yaş Üstü İçin Özgün, Sürdürülebilir Sosyal konutlar

Studio Bright tarafından tasarlanan Women's Property Initiatives (WPI) Older Women’s Housing Project, 55 yaş üstü yoksul kadınlara özgün, sürdürülebilir konutlar sunan bir pilot proje.

Women’s Property Initiatives (WPI) Older Women’s Housing Project, bir sosyal konut pilot çalışması.

Studio Bright tarafından tasarlanan proje, yoksulluk riski altındaki 55 yaş üstü kadınlar için dört mütevazı ancak yüksek kaliteli konut ile sakinlerine kira güvencesi ve sürekli satın alınabilirlik sunuyor.

WPI’nın en savunmasız gruplarından biri için yeni bir konut tipolojisi geliştirmekle görevlendirilen Studio Bright, projeyi yaşlı kadınların yaşam deneyimlerini desteklemek ve Melbourne’un yapılı dokusuna olumlu ve cömert bir şekilde katkıda bulunmak için bir fırsat olarak gördü.

“Evlerin sağlam, cömert ve yüksek kalitede hissettirirken aynı zamanda basit ve uygun fiyatlı olmasını sağlayarak, işlevsel gerekliliklerinin ötesine geçmeye çalıştık. Büyük fark yaratan küçük şeylere odaklandık.”

Melbourne’un güneydoğusundaki Beaconsfield’da bulunan pilot bölge, Studio Bright’a çevresiyle uyum sağlayan, mütevazı, dayanıklı ve az bakım gerektiren bir malzeme olan yığma tuğla inşaatı konusunda ilham verdi.

Women’s Property Initiatives, Melbourne’un konut satın alınabilirliği krizini şekillendiren karmaşık ekonomik, siyasi ve toplumsal güçleri ve yaşlı bekar kadınların deneyimlerini ortaya çıkarmak için Studio Bright ile yakın işbirliği içinde çalıştı.

“Önemli olan, kadınların varlıklarını tüketmeden yerinde yaşlanabilecekleri evler yaratmaktı. Özellikle aile içi şiddete maruz kaldıktan sonra yeni bir başlangıç yapan kiracılar için mahremiyet ve güvenlik yaratmak çok önemliydi. Evlerimizin sokak manzarasına uyum sağlaması ve sosyal konut olarak kolayca tanımlanmaması çok önemli.” 

Hafif, ahşap kaplı elemanlar çelik lento ihtiyacını ortadan kaldırırken mimariye yumuşak bir sıcaklık ve doku katıyor. Saçak olukları ile düzgün bir şekilde tamamlanan eğimli çatılar, her konut için grafik bir ritim oluşturmakta ve kompakt evlerin ölçek duygusunu genişleten yüksek bir iç hacim yaratmakta.

Çatı eğimi, güneş ışığını her bir yaşam alanına çekerek kuzeye bakan özel bahçelere açılıyor.

“Güneş panelleri, yağmur suyu tankları ve verimli çapraz havalandırma ile her bir konutun devam eden işletme maliyeti en aza indirildi.”

Studio Bright, içeride sakinlerin değişen ihtiyaçlarına uyacak şekilde uyarlanabilir bir düzen benimsedi ve onlara yerinde yaşlanma fırsatı verdi.

İkinci yatak odası, katlanır kapılarla ayrılmış ışık dolu yaşam alanına bitişik.

“Bu düzenleme, odanın bir oturma odası uzantısı veya gerektiğinde misafirler veya bakıcılar için bir yatak odası olarak hareket etmesine olanak tanıyor.”

Eckersley Garden Architecture ile işbirliği içinde, sitenin ortak açık alanları bahçe yatakları, basamak taşları ve zaman içinde otlar, sebzeler ve meyve ağaçlarıyla dolup taşacak dairesel beton saksılarla canlandırıldı.

Mimarinin natüralist paletini tamamlayan Studio Bright Direktörü Mel Bright, peyzajın “sokağa cömert bir sunum sağladığına ve dört sakin arasında güçlü bir topluluk duygusunu teşvik ettiğine” inanıyor.

Gerçekten de WPI Older Women’s Housing Project, mimarinin refahı, kişisel güvenliği, bağımsızlığı ve sosyal katılımı geliştirmedeki gücünün bir kanıtı.

Studio Bright, diğer banliyö ve şehir içi alanlara uyacak şekilde esneyebilen çevik bir konut tipolojisini akıllıca tanımlamış.

“Bu projenin, şu anda her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan yeni bir önleyici eylem konutu modeli için bir emsal teşkil etmesini umuyoruz.” 

Women’s Property Initiatives Older Women’s Housing Project, Brickworks Building Products, BlueScope, Lord Mayor’s Charitable Foundation, Mercy Foundation, Homes for Homes ve Gandel Philanthropy’nin cömert katkılarıyla zenginleştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın