5 Haziran Dünya Çevre Günüdür

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, kendi siteleri üzerinden 5 Haziran Dünya Çevre günü kapsamında bir basın açıklama yayınladılar.

Açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir:

“5 Haziran Dünya Çevre Günüdür

Birleşmiş Milletler Çevre Programı 5 Haziran’ı bundan tam 40 yıl önce kuruluşundan bu yana Dünya Çevre Günü olarak kutlamaktadır. Ülkemizde de farklı kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli aktiviteler ile kutlanmaya çalışılan 5 Haziran’larda, günün çıkışı ve anlamına uygun kutlamaya değer çalışmalarla karşılaşamamak ne yazık ki üzücüdür. Ülkemizde her 5 Haziran öncesinde;

– Sulak alanlar üzerinde tehditler artmakta

– Doğal felaketler insanımızı tehdit etmekte

– Gıda güvenliği tehdit edilmekte

– Doğal alanlar insan baskısı nedeniyle gün geçtikçe azalmakta ve

– Yaşam alanlarımıza yönelik baskılar yanlış ve yanlı politikalar nedeniyle artarak kendini göstermektedir.

Türkiye 2012 yılı 5 Haziran’ına doğal alanlar üzerinde yeni yeni baskılar getirecek, sözde korumacılığa yeni anlamlar yükleyen yasa tasarıları ile girmektedir. TBMM Çevre Komisyonu’nda 31 Mayıs 2012 tarihinde yeniden görüşülmeye başlayan ‘Tabiatı ve Biyoçeşitliği Koruma Kanun Tasarısı’ görüşmeleri yine kapalı kapılar ardında yapılmakta, başta koruma statüsüne sahip alanların yeniden gözden geçirilmesi ile statü değişikliği, sınırlarının değiştirilmesi gibi hükümlerle geçmişte yatırımcıların teklif bile edemediği girişimler için yasalarla meşrulaştırılan alanlar olma yolunda ilerlemektedir.

Ülkemizde korunan alanlar üzerindeki baskılar, sit alanlarındaki derece değişiklikleri, enerji ve maden yatırımlarındaki teşvik ve öngörüler ile artmakta, ulusal stratejiler ve uluslar arası sözleşmeler ile garanti altına alınmış alanlar üzerinde dahi girişimler ile çevrenin bozulması hızlandırılmaktadır.

Dünya Çevre Günü;

– Çevreci bir takım kimselerin denilerek ötekileştirilecek bir gün olmamalı

– Göstermelik kapalı salon toplantıları ve birkaç ağaç dikimine indirgenmemeli

– Hava, su ve toprak gibi yaşamsal unsurların önemine vurgu yapılarak haftalara yaygın gerçekçi aktiviteler ile kutlanası bir gün olmalıdır.

Peyzaj Mimarları Odası olarak;

Yaşanabilir çevrelerin, yaşam alanlarının doğru ve akılcı kullanımı ile mümkün olduğu gerçeğinden yola çıkarak ülke peyzajlarının korunması yönünde atılacak her adımda sürekli araştırma ve geliştirme, enerjinin etkin kullanımı, su kaynaklarının garanti altına alınması ve gıda güvenliği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

Bu nedenle başta ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ olmak üzere ‘Tabiatı ve Biyoçeşitliği Koruma Kanun Tasarısı’ ve önümüzdeki süreçte doğal alanlarımız üzerinde baskı olacak tüm girişimlerin bir kez daha doğa tarafına düşünülmesi ve ülkemizin doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkarak tüm dünyaya örnek çalışmalara imza atmasını bekliyoruz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
10. Dönem Yönetim Kurulu”

Etiketler

Bir yanıt yazın