5 Haziran Dünya Çevre Günü… Peki Bunları Biliyor muydunuz?

Tüm dünyada toplam elektrik tüketiminin neredeyse beşte biri aydınlatmaya harcanıyor. (%19) Türkiye'de üretilen toplam elektriğin %25'i aydınlatmada kullanılıyor.

Dünyada kurulu aydınlatmanın yaklaşık üçte ikisi eski, daha az enerji verimliliği sağlayan teknolojiye dayanıyor.

Genel aydınlatma, ortalama %40 enerji verimliliği sağlama potansiyeli taşıyor.Küresel ölçekte aydınlatma alanının tamamında bu şekilde ortalama %40 enerji tasarrufu sağlanması enerji maliyetlerinde 128 milyar Euro tasarruf anlamına geliyor. Bu da: 670 milyon ton CO2, yılda 2 TWh enerji üreten 642 orta ölçekli elektrik santralinin yıllık toplam enerji üretimine denk geliyor.

2010 yılında dünyada 11.5 milyar adet enkandesan lamba satıldı ve bunlardan %75’i evlerde kullanılıyor.

Dünya genelinde %67 oranında enkandesan lamba, %33 oranında enerji verimli lamba kullanılıyor.

Herhangi bir enkandesan lambayı enerji verimli başka bir aydınlatma çözümü ile değiştirildiğinde en az %70 oranında bir enerji verimliliği sağlanıyor.

LED lambalar enkandesan lambalara oranla 25 kat daha uzun ömürlü olmalarının yanı sıra %80 oranında daha az enerji tüketiyor.

Dünyada yolların üçte biri hala 1960 yılından kalma teknoloji ile aydınlatılıyor. Eğer dünya genelinde yol aydınlatmaları yeni nesil aydınlatma çözümleri le değiştirilirse enerji maliyetlerinde her yıl 10 milyar Euro tasarruf sağlanmış olacak.

Küresel ölçekte aydınlatmanın %60’ı kamu ve ticari binaların aydınlatılması için kullanılıyor. Ancak bugün dünya genelinde ofislerde kullanılan aydınlatmanın %70’ini eski tip ve enerji verimli olmayan aydınlatmalar oluşturuyor.

Ofis aydınlatmasında eski tip aydınlatma çözümlerinden yeni nesil enerji verimli aydınlatmaya geçildiği takdirde yıllık enerji harcamalarının %70 oranında düşmesi bekleniyor.

Ofiste kullanılan doğru aydınlatma, sadece çalışanlarının iyi yaşam halini etkilemiyor aynı zamanda performanslarını da %15 oranında artırıyor.

Dünyada, aydınlatmada sürdürülebilir enerji verimliliği için verimsiz çözümlerden LED çözümlere geçişe öncelik veriliyor.

Küresel ölçekte, bugün 26 sınıfı bulunan standart bir ortaokul binasında iyi ve doğru bir aydınlatma ile 15 bin kg daha az CO2 salınımı sağlanmasının yanı sıra her yıl artacak bir oranla 6.500 Euro enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanabiliyor.

Türkiye’de 80 milyon adet seffaf lambanın enerji verimli lambalar ile degiştirilmesi sonucu yılda* 1.6 milyar TL’lik tasarruf sağlanıyor. Bu da; 7.000 GWh’lik enerji tasarrufuna (Keban Barajı’nın yıllık üretimi 6.600 GWh’dir.) eşit bulunuyor ve bu miktarın 190 milyon ağacın temizleyebileceği 4,2 milyon tonluk karbondioksit salınımından tasarruf anlamına geliyor.

Bir hanede 15 adet aydınlatma noktası olduğunu öngördüğümüz takdirde lamba başına 21 TL tasarruf ile hane başına 315 TL seviyesinde tasarruf yapılacağı öngörülüyor. *Kabuller: 100W yerine 18 W lamba, günde 3 saat kullanım, 100 W ve buzlu lamba adedinin 80 mio adet olduğu, lambaların 8 yıl ömürlerinin olduğu ve elektriğin KDV hariç 0,237 ytl/kws olduğu dikkate alınmış.

Otellerde verimlilik potansiyeli akkor flamanlı standart floresanlardan, enerji tasarruflu kompak floresanlara geçişle oldukça arttı. Yeni nesil LED lambalar sayesinde ise hem çok uzun kullanım ömrü olan hem de standart lambaya göre %80’e varan tasarruf elde ediliyor.

Ülkemizde, halen standart lambaların kullanıldığı ortalama bir otelde oda başına 80TL verimlilik potansiyeli mevcut.

Ülkemizde birçok ofis verimsiz teknolojiyle aydınlatılmaya devam ediyor. Eski bir ofisin* aydınlatmasını yeni teknoloji bir aydınlatma sistemi ile yenilediğimizde %75’e varan verim artışı sayesinde, yılda 2000TL tasarruf elde edilebiliyor. * Ortalama 60 adet (4x18W) armatur içeren bir ofis binası dikkate alınmış. Yılda 300 gün açık kaldığı ve 8 saat aydınlatma yapıldığı kabul edilmiş.

Türkiye’de yol aydınlatmalarında daha verimli ve etkin optik içeren armatürler kullanıldığında; enerji faturalarında %60’a varan azalma görülecektir ki bu da; yılda** 1675 GWh enerji tasarrufu, yılda 300 milyon TL’lik enerji tasarrufu veya yılda 1 milyon tonluk daha az CO2 salınımı veya yılda 45 milyon ağaç tarafından temizlenebilen eş değer CO2 tasarrufu anlamına geliyor. **ortalama ampul kullanımı 12 saat alınmıştır 250 W lamba.

Türkiye’de dış cephe aydınlatmalarında Boğaziçi Köprüsü aydınlatmasındaki gibi daha verimli LED sistemler kullanıldığı takdirde; ortalama enerji tüketimi 72 kWh olup, bu sistemle eski teknolojiye kıyasla %80’lere varan enerji verimliliği sağlanabiliyor.

Philips sağlık alanında ürettiği yeşil ürünler ile maliyetleri, enerji tüketimini ve CO2 salınımı azaltıyor.

Philips Sağlık’ın en yeni yeşil ürünleri arasında Philips Essential yer alıyor. Bir hasta takip sistemi olan Philips Essential %48 daha az enerji, %72 daha az ağırlık, %32 daha az ambalaj ağırlığı ve kurşun-asit içermeyen batarya imkanı sunuyor.

Philips’in yeşil inovasyona yapacağı yatırım 2015 yılına kadar 2 milyar Euro’ya ulaşacak.

Newsweek 2011 Yeşil Şirketler sıralamasına göre Philips, dünyanın en yeşil 10 şirketinden biri olarak yer alıyor.

Philips global cirosunun yüzde 39’u yeşil ürün satışlarından elde ediliyor.

Philips 2011 yılında 4000’in üzerinde yeni yeşil ürün piyasaya sundu.

1994’den bu yana global olarak yürütülen Philips Ecovision programı; tasarımdan, tedarikçi yönetimine kadar birçok iş sürecinin çevre kriterlerine uygun yürütülmesini sağlıyor. EcoVision programlarıyla Philips çevre sorumluluğu bilinciyle sürdürebilirliği ürün tasarımı ve gelişimi süreç ve prosedürlerinde uygulayan eşgüdümlü ve ölçülebilir programlar oluşturdu. EcoVision programının odak noktası enerji ve su kullanımı ile emisyon ve atığı azaltmak. EcoDesign, EcoVision programının ürün geliştirme kısmı. EcoDesign işleminin bir parçası da çevre iyileştirme seçeneklerinin keşfedildiği ve hedefler ile amaçların belirlendiği ürün değerlendirme süreci. EcoDesign yaklaşımının temeli, Philips Yeşil Odak Alanları. Bu odak alanları:
– Enerji verimliliği,
– Ambalajlama,
– Tehlikeli maddeler,
– Ağırlık,
– Geri dönüşüm ve yok etme,
– Yaşam boyu güvenilirlik.

Ürünler eğer Philips Yeşil Odak Alanları’ndan bir veya daha fazlasında gözle görülür çevresel iyileşme sağlıyorsa Yeşil Ürün ünvanı alıyor. Yeşil Ürün serisi piyasadaki benzer ürünlerle kıyaslandığında Philips Yeşil Odak Alanları’nın bir veya daha fazlasında gözle görülür (>%10) iyileşme yaratan ürünleri kapsıyor. Philips’in Yeşil Ürün satış süreçleri bağımsız bir 3. parti tarafından Yıllık Sürdürülebilirlik Raporu ile doğrulanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın