48 Saat İçinde İnşa Edilebilen, 3D Baskı Yüzer Ev

“Prvok” olarak adlandırılan ve üç boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak inşa edilen ev, sadece Çek Cumhuriyeti’nde üç boyutlu olarak basılmış ilk ev olmakla kalmıyor, aynı zamanda da yüzebiliyor.

48 saat içinde yapılabilen ev, tüm inşaat maliyetlerinin %50’sine kadar tasarruf sağlıyor ve karbon emisyonlarını ve inşaat atıklarını büyük ölçüde azaltıyor.

Bir dubaya bağlı olmadığında ülke veya şehir yaşamı için uygun olan 43 metrekarelik alana sahip evde banyo, mutfaklı yaşam alanı ve bir yatak odası yer alıyor. Ev, ısı geri kazanımı, yeşil çatı ve içme, kullanma ve kanalizasyon suyu rezervuarları gibi çevreci teknolojilerle kısmen de kendi kendine yetebiliyor.

Standart evlerden yedi kat daha hızlı inşa edilen ev, robot kolu kullanılarak basılıyor. Böylece, daha az inşaat atığı olması sağlanıyor ve süreçte %20’ye kadar daha az karbondioksit emisyonu üretiyor. Yapıyı iki günden daha kısa sürede oluşturmak için, nano-polipropilen lifler, plastikleştirici ve hızlandırıcı ile zenginleştirilen, özel olarak geliştirilmiş bir beton karışımı kullanılıyor.

Evin, 2020 Haziran’ında basıldıktan sonra tüm projenin iki ay içinde tamamlanması öngörülüyor.

“Bina ömrünü tamamladıktan sonra ezilip aynı malzemeyle yeniden başka bina basılabiliyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın