40’lardan 60’lara Retro Bir His ile Taze Bir Havanın Buluşması: Mid-Century

1945-1975 yılları arasında dünyayı etkisi altına alan Mid-century iç mekan stili, temiz minimal estetiği doğa ile buluşturan bir tasarım anlayışı.

1950’lerin ortalarında havada uçuşan bu terim, Cara Greenberg tarafından 1983’te kaleme alınan “Mid- Century Modern: Furniture of the 1950’s” adlı kitabın ardından popülerliğini kazanmaya başlamış. Özünde mid-century modern mimarisi 3 farklı stile ayrılıyor: uluslararası, çağdaş ve organik.

Uluslararası stil adından da anlaşılacağı gibi dönemin ünlü mimarlarından ve mimari akımlarından etkilenmiş. Çağdaş stilde yenilikçi parçalar orta yüzyılın iç tasarım anlayışıyla harmanlanıyor. Organik orta yüzyıl stili ise evleri doğal çevreleri ile buluşturmaya vurgu yapmakta.

Temiz çizgiler, organik formlar, minimal süslemeler ve yüksek işlevsellikle tanımlanan yüzyıl ortası modern mimarisi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan bir Amerikan stili. Bu tarza özgü evler; geniş açık alanlara, tabandan tavana pencerelere sahip ve dış mekanın içeriye taşınmasına büyük önem veriliyor.

Mid-Century Evi Nasıl Tasarlanır?

Mid-century akımında sık kullanılan malzemeler ahşap, metal, vinil, cam ve kontrplak. Bu stilde, büyük şekiller, desenler ve güçlü dokular vurgulanıyor. Kullanılan renkler kimi zaman zıt kimi zaman nötr olabilir.

Bu iç mekan tasarım stili temiz, minimalist estetiğini veren düz kenarlı, aerodinamik yaklaşımıyla gösterişten uzak bir görünüm sunuyor.

Yüzyıl ortası modern stilinin en öne çıkan özelliği, mekana eklenen dikkat çekici ve pahalı bir odak parçasının olması.

50’li ve 60’lı yılları hatırlatan iç mekan tasarımı örneklerinde, o zamanlardan bahseden heykeller, doygun renklerde dekorasyonlar vb. oturma odasına renk patlamaları sunan detaylar göze çarpıyor.

Zamansız klasiklerden olan ahşabın bu akımda da önemli bir yeri var. Mekanı canlandırmak için eşyaların düz çizgileri yer yer organik formdaki eklemelerle bir arada kullanılıyor.

Cesur bitkiler, Mid-century stilinin şık çizgileri ve organik şekilleriyle tezat oluşturan temiz görünümüne uyum sağlamakta.

Dış mekanın içeriye taşındığı bu stilde, avlu manzaralı tavandan tabana pencereler, sürgülü cam kapılar ve dış mekana birçok erişim noktası bulunuyor.

Yüzyıl ortalarından kalma modern evlerin çoğu, evin her yerindeki odaları birbirine bağlayan kısa merdivenlerle iki katlı bir yapıya sahip. Kısmi tuğla veya cam duvarlar, odalarda ortalanmış şömineler ve dolaplar da evlerin iç mekanlarına derinlik ve yükseklik farkı katmakta.

Etiketler

Bir yanıt yazın