400 Yıllık Hana 100 Yıllık Restorasyon

Beypazarı’ndaki 400 yıllık hanın restorasyon işi yılan hikayesine döndü. 1917 yılında başlanan, çeşitli aralıklarla yarım kalan restorasyon, bu kez de 10 dükkanın istimlak edilememesi nedeniyle durdu.

Bilirkişin dükkanlar için biçtiği 4 milyon TL’ye itiraz eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyonu askıya aldı.

Beypazarı’nda halk arasında Suluhan olarak bilinen Nasuh Paşa Hanı’nın restorasyonu yıllardır bitirilemedi. İlk restorasyon çalışmasına 1917 yılında başlanan ve o günden bugüne iki kez restore edilmeye çalışılan hanın restorasyonu, istimlak krizi sebebiyle tamamlanamadı.

1613 yılında Osmanlı sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından yaptırılan tarihi hanın restorasyonuna ilk olarak 1917 yılında başlandı. 1. Dünya Savaşı’nın etkisi ile restorasyon sadece tarihi hanın kapı giriş kısmı ile sınırlı kaldı.

Han daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında tekrar restorasyon ihalesine çıkarıldı. İhhaleyi kazanan ilk firma işi tamamlamazken, 2005 yılında da ihale ‘yap-işlet-devret’ modeliyle ikinci bir firmaya verildi. Hazırlanan sözleşmeye han ve kervansarayın 600 yıllık duvarlarına sonradan eklenerek faaliyet gösteren 10 dükkânın istimlak edilerek firmaya verileceği hükmü kondu. Gecekondu konumundaki dükkanlar tarihi yapının ana duvarına yapışık olduğu için bu duvar ve giriş kapısının restorasyonu bir türlü yapılamadı.

Fiyat Yüksek Bulundu

2014’ün son ayına kadar restorasyonu tamamlamayı vadeden yüklenici firma, Vakıflar Ankara Bölge Müdürlüğü’nden sözleşmedeki istimlak sözünü yerine getirmesini istedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ile dükkan sahipleri istimlak için masaya oturdu. Anlaşma sağlanamadığı için konu bilirkişiye gitti. Bilirkişi heyeti hazırladığı raporunda 10 dükkân için istimlak bedelini 4 milyon 250 bin TL olarak belirledi. Bu parayı yüksek bulan Vakıflar, mahkemeye başvurarak yeni bir bilirkişi talebinde bulundu. İkinci bilirkişi raporu da 100 bin TL gibi düşük bir fiyat çıkardı. Vakıflar Ankara Bölge Müdürlüğü, bu bedelin ödenip ödenemeyeceğini Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün takdirine bıraktı. Böylece restorasyon işi bir kez daha düğümlendi.

Kaderine Terk Edildi

Tarihi Suluhan ve Kervansarayın tüm restorasyonunu tamamlayan yüklenici firma ön giriş kubbesi ve yan duvardaki restorasyonu yapamadığı için tarihi yapı bir kez daha kaderine terk edildi. Vakıfların dükkanları istimlak etmemesi sonucu tarihi yapının hizmete açılamamasından en fazla Beypazarı halkı ve esnafı rahatsız oldu. Tarihi yapının hizmete açılmasıyla bölgenin turizm potansiyelinin artacağını savunan Beypazarlılar, “100 yıl daha restorasyon için beklemek istemiyoruz. Bir an önce restorasyon bitirilsin ve tarihi han hizmete açılsın” açıklamasında bulundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın