4. İstanbul Tasarım Bienali Gezi Rotaları ile Şehre Yayılıyor

4. İstanbul Tasarım Bienali, Okullar Okulu ana başlığıyla gelecek hafta ziyarete açılacak. Ana sergi ücretsiz olarak gezilebilirken, bienal kapsamında kurgulanan Rehberli Turlar ve Tematik Tasarım Rotaları biletli katılıma açık olacak.

Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Okullar Okulu, altı mekânda yer alan sergi ve etkinliklerin yanı sıra, bienal mekânlarında gerçekleştirilen Rehberli Turlar ve İstanbul’un dört bir tarafındaki tematik Tasarım Rotaları ile ziyaretçilerine farklı keşif olanakları sunuyor.

4. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl ilk kez, katılımcıların şehre daha önce hiç bakmadıkları bir gözle bakmalarını sağlayan tematik Tasarım Rotaları düzenliyor. İstanbul’un dört bir yanında gerçekleşecek, her birine alanında önde gelen isimlerin rehberlik edeceği sekiz özel tur, bir yandan Okullar Okulu temasını farklı bakış açılarıyla düşünme fırsatı yaratırken, bir yandan da İstanbul’un tasarım gözüyle adım adım yeniden keşfedilmesine olanak sağlıyor.

Tasarım Rotaları:

3 Roman 1 Gezi 

Beyoğlu’nu mesken tutan bienal kapsamında gerçekleşen 3 Roman 1 Gezi turunda katılımcılar Ahmet Ümit eşliğinde, ünlü yazarın Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Beyoğlu Rapsodisi ve Elveda Güzel Vatanım romanlarına ev sahipliği yapan ve ilham veren sokakları adım adım gezerken, semtin büyülü hikâyesini yazardan dinleyecek.

Bisiklet Turu

Pedallıyorum ekibi rehberliğinde Boğaz hattında gerçekleşecek Bisiklet Turu’nda katılımcılar ulaşım araçlarının en temiziyle İstanbul’u deneyimleyecek. Bahçeköy’den başlayıp Emirgan Korusu’nda bitecek bu rota, bienalin altı alt temasından biri olan ve insanın dünyayı ne denli örselediğini gözler önüne sermeyi hedefleyen Dünya Okulu’na da atıfta bulunacak.

Tat Dedektifi ile Sokak Lezzetleri

Tat Dedektifi ile Sokak Lezzetleri turunda katılımcılar “Tat Dedektifi” Sinan Hamamsarılar eşliğinde Taksim Meydanı’ndan Şişhane’ye, Beyoğlu’nun keşfedilmeyi bekleyen sokak lezzetlerinin peşinde bir yürüyüşe çıkacak.

İstanbul’un Hanları 

Prof. Dr. Murat Güvenç’in anlatımıyla gerçekleşecek İstanbul’un Hanları turunda, üretimin mekân ile bütünleştiği, mimarinin üretimi nitelendirdiği Tarihi Yarımada’nın zanaat merkezleri ve ortak üretim alanları ziyaret edilecek.

Göç Eden Tatlar

Yürütücülüğünü Ebru Baybara Demir ve Inam Alchaib’ın yapacağı ve UNHCR’ın desteği ile gerçekleşecek Göç Eden Tatlar turu, katılımcılarını bienal mekânlarından Studio-X Istanbul’da gezdirerek Sindirim Okulu’nda yemek yemenin antropolojisi hakkında düşünmeye teşvik edecek, komşu topraklardan gelen benzer ve farklı gelenekleri yaşatan mutlu bir aile sofrasının kurulmasıyla lezzetli yemeklerin eşlik ettiği bir sohbet gerçekleştirilecek.

Müzik Turu

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer’in anlatımıyla gerçekleştirilecek Müzik Turu’nun katılımcıları cazın Beyoğlu üzerindeki etkisi ve klasik müzik esintileriyle Beyoğlu’nun sesini dinleme fırsatı yakalayacak.

Şimdiki İstanbul’da Ustalar

Bauhaus Okulu’nun çok sesli kimliğinden esinlenip onu ileriye taşımayı hedefleyen 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Mavi ile Şimdiki İstanbul’da Ustalar turu da düzenlenecek. Çeşitli alanlardan zanaatkârların, tasarımcıların ve sanatçıların yeni merkezi Seyrantepe-Maslak hattındaki atölyelerinin ziyaret edileceği tur, Mavi’nin Tasarım Atölyesi’nde, markanın Tasarım Direktörü Güney Oktar’la gerçekleştirilen bir sohbetle sonlanacak.

İstanbul Fenerleri

İstanbul Fenerleri turunda ise katılımcılar mükemmel bir İstanbul manzarası eşliğinde Fenerbahçe Feneri’nden karşı kıyıdaki Ahırkapı Feneri’ne gidecek ve birbirine göz kırpan bu iki deniz fenerinin hikâyesini Teğet Mimarlık kurucularından Ertuğ Uçar’dan dinleyecek.

Tasarım Rotaları programının biletleri 22 Eylül Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış kanallarından ve hizmet bedeli eklenmeden ana gişe İKSV’den (10.30-18.00 saatleri arasında, 23 Eylül hariç pazar günleri kapalıdır) satın alınabilecek. Biletler Lale Kart üyeleri için 21 Eylül’de öncelikli ve indirimli olarak satışa sunulacak. 

Tasarım Rotaları ve programla ilgili ayrıntılı bilgiyi http://aschoolofschools.iksv.org/ adresinden takip edebilirsiniz.

Rehberli Turlar:

Sergilenen işleri ve kavramsal çerçeveyi daha yakından deneyimlemek isteyen ziyaretçiler 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni rehberli turlar eşliğinde ziyaret edilebilecek. Bienal süresince devam edecek uzman rehberler eşliğindeki turlar bienalin altı mekânı olan Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul’da pazartesi hariç haftanın her günü farklı saatlerde düzenlenecek.

Rehberli turlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi http://aschoolofschools.iksv.org/tr/#section-venues-detaillink adresinden edinebilirsiniz.

Bienali Gece Görün:

Bienal mekânlarında gerçekleşecek turların yanı sıra bu yıl Tasarım Bienali mekânları rehberli Beyoğlu ve Karaköy rotaları adı altında iki farklı rota ile gezilebilecek. Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi ve Arter’i kapsayan Beyoğlu rotası ile SALT Galata ve Studio-X Istanbul’u kapsayan Karaköy rotası belli tarihlerde Gece Rotaları başlığı altında hava karardıktan sonra da düzenlenecek.

Ayrıca her salı saat 15.00’te SALT Galata’da İKGV ve ASAM işbirliğiyle ücretsiz “Mülteci Turları” düzenlenecek.

İstanbul Tasarım Bienali’nden Bebekli Sabahlar:

4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Bernard van Leer Vakfı desteğiyle bu yıl ilk kez gerçekleşecek İstanbul Tasarım Bienali’nde Bebekli Sabahlar turları, ebeveynler ve bakım verenleri 0-12 aylık bebekleriyle birlikte bienalin bir parçası olmaya, Okullar Okulu’nu deneyimlemeye çağırıyor. Bienal süresince her cuma, Arter’de saat 10.00-11.00 arası ücretsiz olarak gerçekleştirilecek turlara katılım için rezervasyon yaptırmak gerekiyor. 

Bebekli Sabahlar turlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi http://aschoolofschools.iksv.org/tr/#section-venues-detaillink adresinden edinebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın