4. Eda Yüksel Halk için Bilim, Halk için Mühendislik Mimarlık Sempozyumu

Eda Yüksel’in anısına, Halk İçin Mühendis Mimarlar tarafından 4.sü düzenlenen Halk için Bilim, Halk için Mühendislik Mimarlık Sempozyumu; 24-25 Aralık tarihlerinde Küçükarmutlu Cemevi’nde yapıldı.

Kentsel dönüşüm ve yıkım konulu ilk oturumda, TOKİ’nin Cizre, Sur, Nusaybin’de planladığı kentsel dönüşümden, Küçükarmutlu’nun, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesinden, Armutlu halkının, kentsel dönüşümle evlerinin yıkılmasına karşı verdikleri mücadeleden bahsedildi.

Sempozyumun ikinci günü yapılan “Çevre ve Enerji” oturumunda, Halkın Mühendis Mimarları Enerji Komitesi’nden Kenan Emre Üstündağ, geliştirdikleri Hasan Ferit Gedik rüzgar türbini hakkında bilgi verdi.

Dersim’in Hozat ilçesindeki Karsel köyünde yapılan ve evin elektrik ihtiyacını karşılayan su türbini ile ilgili bir video gösterildi ve Halkın Mühendis Mimarları Enerji Komitesi’nden Olcay Abalay, su türbinini geliştirme sürecini ve Karsel köyünde yaşadıklarını anlattı. Halkın Mühendis mimarları, köye13 Ağustos’ta gitmiş ve 3 ay boyunca çalıştıktan sonra köyü su tibünü ile aydınlatmayı başarmışlar. Ekip, çarkından alternatöre, elektrik devresine kadar herşeyi kendileri üretmiş. 

İzmir Halkın Mühendis Mimarları’nın sobalı evlerdeki gaz zehirlenmelerine karşı geliştirdiği karbonmonoksit dedektörünü tanıtan bir video izlendi.

İzmir’den gelen emekli öğretmen Ahmet Yaparoğlu, güneş ışınlarından yüksek dereceli sıcaklık elde edilebilen Güneş Ocağı çalışmasını anlattı.

Oturum sonunda Halkın Mühendis Mimarları’ndan Uğur Toğluk, Siirt’in Şirvan ilçesinde meydana gelen maden faciasında toprak altında kalan işçilerin güzenliği için önlem alınmadığından bahsettiği bir konuşma yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın