4.000 Yıllık Mezarın Etrafını Çevreleyen Mleiha Arkeoloji Merkezi

Sharjah çölünde Fossil Rock Dağı'nın eteğinde, Dabbagh Architects tarafından tasarlanan, 4.000 yıllık bir mezarın etrafını saran Mleiha Arkeoloji Merkezi, yerel vahşi yaşam, çöl faaliyetleri ve bölgenin arkeolojik zenginliklerine odaklanan daha büyük bir ekoturizm gelişiminin kalbinde yer alıyor.

Sharjah çölünde Fossil Rock Dağı’nın eteğinde, 4.000 yıllık bir mezarın etrafını saran Mleiha Arkeoloji Merkezi, yerel vahşi yaşam, çöl faaliyetleri ve bölgenin arkeolojik zenginliklerine odaklanan daha büyük bir ekoturizm gelişiminin kalbinde yer alıyor.

Açık hava yürüyüş yolları, çöl bahçeleri, tefekkür alanları, kapalı bir müze ve bir kafeyi bir araya getiren merkez, tasarım sürecinde bağlam dikkate alındığında mimarinin oynadığı zenginleştirici rolün bir örneği niteliğinde.

Dabbagh, sitenin tarihi doğasına ve potansiyel bir Dünya Mirası Alanı olarak ortamına saygı duyması gerektiğini düşündüğü için, inşa edilen formun yerleşimi dikkatlice düşünülmüş. Tunç Çağı zamanından kalma mezarın çarpıcı çevresiyle olan birleşimine saygı duyulması, kutsanması ve geri kazanılması amaçlanmış.

Ziyaretçilerin deneyimi tasarım yaklaşımını yönlendirirken, binanın geometrisi mezar merkezde olacak şekilde oluşturulmuş. Binanın duvarları, ziyaretçileri girişe, mezara veya çatıya yönlendirecek şekilde genişletilmiş. Bu sayede, siteyi deneyimlemek için üç farklı fırsat yaratılmış.

İlk olarak, lobinin ana girişinden ve sergi galerisinden geçerek mağaza ve kafede doruğa ulaşan bir deneyim. Arkeoloji Merkezi’nin ziyaretçi deneyimi boyunca mezarın bir kısmı görülüyor.

İkincisi, ziyaretçilerin anıtı direkt görmelerini sağlamak için doğrudan mezar ve çevresinde oluşturulan meydan.

Zarif, minimal bir taş oturma alanı, antik mezar yerini çevreleyerek ziyaretçilerin derin bir nefes almasına ve sessizliğe odaklanmasına olanak tanıyor. Zengin, yerel kaynaklı kumtaşı duvarlar, çevredeki manzara ile ton ve doku uyumu içinde birleşiyor.

Üçüncüsü, çatıya çıkan bir rampa, ziyaretçilere mezarın ve eşsiz bölmelerinin yanı sıra çevredeki kıpkırmızı dağ manzarasının havadan bir görüntüsünü gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın