3XN’den Liverpool Müzesi: Bir Binadan ve Müzeden Fazlası

19 Temmuz'da açılacak olan Liverpool Müzesi, sadece dünyanın en büyük limanlarını veya Beatles fenomenini anlatmıyor, aynı zamanda, Liverpool'da yaşayanlar ve dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiler ve tarih için bir buluşma noktası oluyor.

Mimar Kim Herforth Nielsen’e göre Liverpool Müzesi, bir bina ya da müzeden daha fazlası.

Titiz Bir Sürecin Sonucu
Birleşik Krallık’ta inşa edilecek son 100 senenin en büyük ulusal müzesi ve Liverpool’un ünlü “Three Graces”in yanındaki UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki arazi üzerinde yükseliyor. Yapının mimari Nielsen, tasarım sürecinin bu koşullardan dolayı ne kadar zorlu olduğunun farkında.

“Müze binası 3XN’in 25 senelik tarihindeki en büyük ve prestijli tasarım. Müze tasarımı çok titiz bir sürecin ürünü oldu. “Three Graces”in yanında yer alan arazi, şehrin sakinlerini dinlemek, tarihini kavramak ve alanın potansiyelini anlamak açısından çok önemli bir yere sahip.”

Sonuç, alçak katlı, limanda yer alan daha yüksek tarihi binaları göz önüne alarak kurulan bir ilişki içerisinde, dinamik bir yapı. Bu tarihi binalarla ilişki, modern ve canlı bir kentsel alan yaratıyor. Tasarım bir zamanlar limanda yoğun olarak görülen ticaret gemilerini andırmakla birlikte, cephenin dokusu “Three Graces”te bulunan tarihsel mimari detayı tekrar yorumluyor. Muazzam büyüklükteki eğimli pencereler şehre ve limana açılırken, tarihi sembolik olarak yapının içine alıp, meraklıları da içeriye yönlendiriyor.


Tarihi “Three Graces” Alanı ile Müzenin İlişkisi

Bir Bağlantı Noktası
Liverpool’un merkezinde Mersey Nehri kıyısında yer alan müze binası, bir bağlantı noktası niteliğinde. Liman

kordonu ile günümüzde restoranlar, müzeler ve butiklere ev sahipliği yapan Albert Rıhtımı’nı fiziksel olarak birbirine bağlıyor. Müzenin çevresindeki dış mekanlar manzaralı oturma alanlarının yanısıra, dinamik bir kentsel çevre ve şehrin sakinleri ve ziyaretçiler için bir buluşma noktası sunuyor. Tema, Liverpool Müzesi’nin içerisindeki merkezi avluya da taşınmış. Heykelsi ve kıvrımlı merdivenler, kullanıcıları galerilere yönlendirerek, sosyalleşmelerini destekliyor. Bütün bu fonksiyonlar, yapının mimarı Nielsen’ın “Liverpool’u birleştiren bir müze” söyleminde saklı.

“Bu müze şehri fiziksel, sosyal ve mimari olmak üzere birçok katmanda bir araya getiriyor. Fiziksel ve soyut olarak bir bağlantı noktası yaratma fikri, tasarım sürecinin başından itibaren ana konseptlerdendi. Bu fikrin tamamlanmış olan binada sonuna kadar uygulanabildiğini görmekten son derece memnunum,”

Liverpool’a Çarpıcı Bir İlave
Liverpool Ulusal Müzeleri’nin yöneticisi Dr. David Fleming, 3XN’in tasarımı için çok büyük heyecan duymakla beraber, gelecek ziyaretçileri dört gözle bekliyor: “Beklentilerimizi belirterek yeni binamız için Danimarkalı mimarlar 3XN ile anlaştık (…) Sonuç, Liverpool peyzajına çarpıcı bir eklenti. Yeni müzemizin kapılarını açmak ve bu sıradışı şehri keşfetmeye teşvik etmek için sabırsızlanıyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın