3D Baskı Yöntemiyle Üretilecek İlk Çok Katlı Binanın İnşaatı Başladı

Ithaca, New York merkezli tasarım stüdyosu Hannah, Cornell Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde çalışan Leslie Lok ve Sasa Zivkovic tarafından kuruldu. Tasarımcılar, ilk çok katlı 3D baskı bina olacağını söyledikleri, tasarımları “Cores” üzerine çalışmaya başladılar.

Çok katlı müstakil bir ev olarak tasarlanmış yapının hibrit strüktürü ahşap çerçeveyle birleştirilmiş 3D baskılı betondan oluşuyor. 371 metrekare yaşam alanı ile ev, geleneksel ahşap yapılarla uyumlu olarak tasarlanmış.

Hannah “Proje, 3D baskı teknolojisinin, geleneksel inşaat yöntemleriyle entegre olabilme gibi tasarım çözümlerinin olanaklarını sergiliyor. Beton 3D baskıyı ahşap ile birleştiren hibritleştirilmiş bir yapım yöntemi ile bu yaklaşım, malzemelerin stratejik olarak kullanılmasını sağlıyor ve ahşap sistemlerin en yaygın kullanıldığı ülkelerden biri olan ABD’de 3D baskının uygulanabilirliğini artırmayı hedefliyor.”

Hannah’nın konsepti “cores”, merdiven boşlukları ve işlevsel alanları içeren ve ahşap elemanlarla birleşen bir dizi 3D baskı çekirdekten oluşuyor.

Ekip, evi tasarlamak için Alman merkezli 3D inşaat şirketi PERI 3D Construction’ın Amerikan şubesi ve mühendislik firması CIVE ile birlikte çalışarak, inşaat için COBOD BOD2 portal yazıcı ve yazdırılabilir beton kullandı. Yalıtım için ise closed-cell foam sistem tercih edilmiş.

Hannah, yapının yazdırılmasının 220 saat süreceğini, doğrusal olarak yerleştirmek için süreç sırasında yazıcıyı üç ayrı konuma taşınacağını söylüyor. Projenin tamamlanmış render çizimlerinde ham, katmanlı beton bir dış cephe, metal paneller ve baskı gradyanına göre yerleştirilmiş pencereler görülüyor.

“Cores” modüler olacak şekilde tasarlandığı için tasarımcılar konseptin gelecekte çok aileli ve karma kullanımlı yapılara uygulanacağını umuyor.

Hannah, “Proje ayrıca, ev sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve bina sistemi entegrasyonunu basitleştirmek için kitlesel olarak özelleştirilmiş mimari bileşenlerin heyecan verici tasarım potansiyelini de vurguluyor” deyip, ekliyor “Bu tasarım çabaları, ABD’de gelecekteki konut ve çok aileli binalar için 3D baskının etkisini, uygulanabilirliğini, sürdürülebilirliğini ve maliyet verimliliğini artırmayı amaçlıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın