’35 İzmir, 35 Proje’nin bir yılını anlatacaklar

8 Haziran'daki AK Parti İzmir İl Kongresi'ne katılacak olan Erdoğan, projenin ilerleme durumunu kısaca anlatırken, Yıldırım detayları 14 Haziran'da kamuoyuyla paylaşacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “35 İzmir, 35 Proje” çalışmalarının 1 yılda geldiği noktayı değerlendirecekler. Başbakan Erdoğan’ın 8 Haziran’daki AK Parti İzmir İl Kongresi’nde projelerin ilerleme durumunu kısa notlar halinde anlatacak.

TANITIMI YAPILDI

Bakan Binali Yıldırım’ın ise, Başbakan Erdoğan’ın kente gelmesinden 6 gün sonra projelerin son durumlarını detaylı şekilde kamuoyu ile paylaşacak.

Bakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz yıl 3 Haziran tarihinde İzmir için büyük öneme sahip olan “35 İzmir, 35 Proje”nin tanıtımını yapmıştı. Yıldırım, hedeflerin çok iddialı olduğunu belirttiği konuşmasında, şehirler arası ulaşım projelerinin, İzmir’in 2023 büyüme hedefini gerçekleştirebilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu, bu bağlamda otoyollar ve hızlı tren projelerinin dikkati çektiğini söylemişti. Ekonomiyle ilgili projelere de değinen Bakan Yıldırım, “Yol olmayınca hiçbir şey olmaz. 2003 yılında İzmir, Anadolu’ya sadece Aydın’a ve Çeşme’ye bölünmüş yolla bağlıydı. Bugün İzmir hem Ankara’ya, hem İstanbul’a, hem Antalya’ya, hem de Muğla’ya bölünmüş yolla bağlanır hale geldi. Kuzeyden de Çanakkale’ye Körfez’e kadar bu sene bitiyor. Biz bunu yeterli göremeyiz. İzmir’e bölünmüş yol yaptık, Anadolu’nun büyükşehirlerine bağladık” demişti.

KENTİN MİSYONU

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım projeyle ilgili sözlerine şöyle devam etmişti: “Türkiye 2023’te dünyanın en büyük 10. ekonomik gücü olacaksa, İzmir bu gücünü omuzlayan iki şehirden birisi haline gelecek. İzmir’in böyle bir görevi, misyonu var. İzmir’i buna hazır etmek gibi bizim de bir görevimiz var. Yollardan sonra yapmamız gereken, ekonomi katma değeri oluşturan projeleri altyapının üzerine kurmaktır. Nedir bu? Limandır, lojistik merkezleridir, tarım ve hayvancılıkla ilgili endüstri tesisleridir. Balıkçılıkla ilgili kıyı yapılardır ve buna benzer diğer tesislerdir. Bu üst yapıyı kurduktan sonra ihtiyacımız olan diğer şey teknolojidir. Teknolojiye yönelik yatırımlar, burada da bilişim ve Ar-Ge, dijital arşiv, bilişim destekli yaşam. Bilişimin hem sosyal boyutu, hem ekonomiye katkısını, ikisini birden içerecek bir proje.”

Başlayan projelerin bazıları:

– İstanbul-İzmir Otoyolu’nun iki yönden yapımı devam ediyor. İzmir’i Antalya, Çanakkale, Edirne ve Ankara’ya bağlayacak otoyol projeleri kısa sürede başlayacak.

– İzmir ile Manisa arasındaki ulaşımın en riskli bölgesi olan Sabuncubeli geçişinde yapılacak tünel projesi 10 Eylül 2011’de başlatıldı. Daha sonra projede bazı değişiklikler yapıldı.

– Egeray’ın Selçuk ve Bergama’ya kadar uzatılması konusunda çalışmalar devam ediyor.

– Türkiye’nin en büyük limanı Kuzey Ege Limanı’nın temeli atıldı.

– İzmir’i Türkiye’nin en büyük yat turizm merkezi haline getirmek için 18 yat limanı projesine başlamak amacıyla Karşıyaka, Bayraklı, İnciraltı, Urla-Çeşme ve Şakran Yat Limanları’nda proje ihalesine çıkıldı.

– Konak Tüneli’nde delme çalışmaları başlatıldı.

Türkiye’nin “e-Apostil” dönemi İzmir’de başlayacak

Resmi bir belgenin başka bir ülkede, elektronik ortamda kullanılmasını sağlayan uygulamanın ilk adımı, Binali Yıldırım tarafından 15 Haziran’da İzmir’de atılacak

Türkiye, 15 Haziran’da bürokrasiyi azaltan, uluslararası çevreci bir yeniliğe imza atacak. Resmi bir belgenin başka bir ülkede, elektronik ortamdakullanılmasını sağlayan “e-Apostil” uygulaması İzmir’den başlayacak. 7. Uluslararası e-Apostil İzmir Forumu’nda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin e-Apostil sistemine geçişinin düğmesine basacak.

RESMİ AÇIKLAMA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın himayesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi, İnternet Kurulu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 14-15 Haziran’da İzmir’de “7. Uluslararası e-Apostil Forumu” düzenlenecek. Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenecek foruma, 25 ülkenin Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri bakanlıklarından temsilciler katılacak. Düzenlenen resmi bir belgenin başka bir ülkede kullanılmasını elektronik ortamda sağlayan “e-Apostil” uygulaması da bu forumla ilk kez İzmir’de gerçekleştirilecek. Bakan Yıldırım, forumun ikinci gününde, Türkiye’nin e-Apostil sistemi uygulamasına geçişini resmi olarak açıklayacak.

Sağlayacağı faydalar

Türkiye’de hem kişiler hem şirketler her geçen gün daha çok on-line olmaya başladı. Hane halkının yüzde 43’ü, işletmelerin ise yüzde 91’inin internet erişimine sahip olduğu Türkiye’de, internet kullanıcılarının yüzde 40’ı kamu kurumlarıyla yine internet üzerinden etkileşimde bulunuyor. e-devlet hizmeti olarak sunulacak e-Apostil uygulaması, özellikle uluslararası ilişkilerde, bürokrasiyi ortadan kaldırarak hız kazandıracak. Bilişim teknolojilerine dayalı bir sistem olduğu için de gereksiz maliyet ve masrafları ortadan kaldıracak. e-Apostilin özünü ise “güvenli elektronik imza ve zaman damgası” oluşturacak. Hem ilgili belgeyi oluşturan hem de belgenin gönderileceği ilgili ülke, doküman üzerindeki e-imza ve zaman damgalarından, belge sahibinin kimliği ve belge oluşturulma zamanını kolayca sorgulayabilecek. Bu uygulama geleneksel kağıt temelli apostil sistemine göre, daha az zaman ve kaynak tüketi sağlayacak.

Apostil nedir

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemi.

Etiketler

Bir yanıt yazın