300 günde 15 bin konut yaptı yıkılan Van’ı yeniden kurdu

Van merkez ve Erciş'te geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin ardından harekete geçen TOKİ, 300 günde 15 bin 341 yeni konutun inşasını tamamladı.

Konutların hak sahiplerine teslimi başladı. TOKİ Başkanı Haluk Karabel, “Rekorlarımızı kırarak kısa sürede yeniden Van’ı inşa ettik.” dedi.

Bundan bir yıl önce 7,2 büyüklüğündeki depremle yıkılan Van merkez ve Erciş ilçelerinde, bir yıldan kısa bir sürede, TOKİ tarafından 15 bin 341 deprem konutu yapıldı. Deprem evleri sarsıntının yıldönümü olan 23 Ekim günü tamamlanan evlerden bir bölümü daha hak sahiplerine teslim edilecek. TOKİ (Toplu Konut İdaresi) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “Personeli, müteahhidi ve işçisiyle olmaz denileni başardık ve yaklaşık 15 bin 341 konutu, söz verilen tarihte tamamlayarak teslimlerine başladık. Van’da bir şehri yeniden kurduk.” dedi. 2011 yılının 19 Mayıs’ında Kütahya Simav’da, 23 Ekim ve 9 Kasım’da Van’da depremler yaşandığını dile getiren TOKİ Başkanı Karabel, Simav’daki konutları da 6 ay içinde sosyal donatılarıyla birlikte teslim ettiklerini kaydetti.

Van’da kalıcı afet konutlarının ilk ihalesini depremden 10 gün sonra yaptıklarını kaydeden Karabel, bir ay sonra da kalıcı konutların temelinin atıldığına dikkat çekti. Van’da kış mevsiminin sert geçtiğini, nisan ayı sonuna kadar kar örtüsünün yerde kaldığını belirten Karabel, “Afetzedelerin geçici ve kalıcı barınma sorunlarının hızlı çözülmesi amacıyla Van’da özel bir ekip görevlendirdik. Ekip, depremin ilk günleriyle birlikte afetzedeler gibi çadırda kalarak, çalışmalara aralıksız devam etti. Kar örtüsünün kalktığı nisan ayından sonraki 5 aylık dönemde bölgedeki çalışmalar daha da hızlanarak iki katına çıkarıldı. TOKİ 15 bin 341 konutu 10 ayda tamamlayarak teslimine başladı.” diye konuştu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) talebi üzerine Edremit’te, haziran ayında ihalesi yapılan 2 bin 148 afet konutu projesinin de ihale edildiğini belirten Karabel, bu konutların inşasının devam ettiğini kaydetti. Karabel, depremin ardından Van 100. Yıl Üniversitesi için inşa edilen 496 konutla birlikte TOKİ’nin Van’da 17 bin 985 konut rakamına ulaşacağını açıkladı. Van’da teslimatları süren konutların, AFAD’ın tespit ve talepleri doğrultusunda inşa edildiğini dile getiren Karabel, bunların dışında bölgede kentsel dönüşüm de yapacaklarını, konuyla ilgili görüşmelerin ve çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Van ve Erciş’in, yürütülen çalışmalarla kısa sürede modern bir şehir kimliğine bürüneceğine dikkat çeken TOKİ Başkanı Karabel, “Her afetten belli dersler çıkarmak gerekiyor. Biz kendi açımızdan gerekli dersleri çıkardık. Simav afetinde olduğu gibi burada da hızlı organize olmak gerekliliğini kendi açımızdan bir ileri dereceye götürdük.” dedi.

İki yıl sürecek işi 10 ayda bitirdik

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in açıklamasına göre Başbakan Tayyip Erdoğan, depremden sonra geldiği Van’da vatandaşlara afet konutlarının ağustos ayı sonunda teslim edileceğini söyledi. Bu açıklamanın ardından TOKİ, konutları yetiştirmek için bütün imkanlarını seferber etti. Normalde betonarme binaların teslimi 1,5-2 sene. Çünkü betonun filiz alma süresi var. Ayrıca ihale ve projelendirme süreçleri var. Yurtdışında projelendirme, ihale ve sözleşme süreci 1,5 yıl sürüyor, imalat bundan sonra başlıyor. TOKİ ise Van’da ihaleyi 10 gün sonra yaptı ve temel atmayı çabuk bitirdi. Nisan ayında kar kalktıktan sonra hummalı bir inşaat çalışması başladı. Bu konuda TOKİ kendi rekorlarını kırdı. Sonuçta 10 ayda Van yeniden kuruldu. Depremin birinci yıldönümünde Van merkez ve Erciş’te törenle evler hak sahiplerine teslim edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın