300 Araştırmacı İzmir İçin Çalıştı

Yaklaşık 300 araştırmacının iki yıldır üzerinde çalıştığı, her biri 600'er sayfadan oluşan 10 ciltlik dev İzmir Kent Ansiklopedisi, 24 Nisan'da İzmir Kitap Fuarı'nda ilk kez okurlarla buluşacak.

İzmir için bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olan altı bin sayfalık İzmir Kent Ansiklopedi nisan ayında İzmir Kitap Fuarı’nda tarih severlerle buluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir’in kültür envanteri içinde çok önemli bir yer tutan çalışmalarından 300 araştırmacının iki yıldır üzerinde çalıştığı bu dev eserin yazım işleri tamamlandı.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi Müdürü ve Tarih Vakfı’nın kurucu üyelerinden Oktay Gökdemir eser ile ilgili “Her biri 600’er sayfadan oluşan on ciltlik ansiklopedi, çok akademik bir dil kullanmadan, her kesime hizmet verecek şekilde hazırlandı” bilgilerini verdi. Gökdemir, spor, sanat, mimari, coğrafya, biyografi, ekonomi gibi konulara ayrılan tematik ansiklopedinin kentin sosyal ekonomik, siyasal ve kültürel zenginliğini gözler önüne sereceğini belirtti. “Yaşadığımız kente yabancıyız. Yaşadığımız semti tam anlamıyla bilmiyoruz” diyerek İzmir’i her ögesiyle tanıtan ansiklopedi serisinin önemini ifade eden Gökdemir, eserin İzmir’in son dönemde kazılarda bulunan Bornova’daki Yeşilova höyüğündeki bulgular ışığında 8500 yıllık olduğu belirlenen tarihiyle ilgili bilinmesi gereken her öğeyi içinde barındırdığını belirtti.

Müze müdürüne göre bu kadar çok boyutlu bir çalışma nadir görülür nitelikte. Tarihçi, “EXPO 2020’ye aday olan ilimiz barındırdığı zenginlikleri dışarıya yeterli derecede pazarlamakta sorun yaşıyor. Turisti kent içerisinde tutmakta zorlanıyoruz” sözleriyle İzmir’in sorunlarına da değindi. 10 ciltlik kent ansiklopedisinin bu sorunlara bir nebze yanıt olabilir. Ansiklopedinin ‘biyografi’ cildini hazırlayan tarihçilerden Melih Tınal, ansiklopedi projesinin ilk önce 1948 yılında bir gazetede duyurulduğunu fakat 65 yıl sonra hayata geçirildiğini dile getirerek çalışmalarının önemini belirtti.

Kültür-Sanat cildini hazırlayan isimlerden tarihçi Efdal Sevinçli ise İzmir Kent Ansiklopedisi’nin “Bugünün yeni kentlileriyle İzmir’in kültürel zenginliğini nasıl zenginleştirebiliriz?” sorusunu tartışmaya açabileceğini dile getirdi. Peki, bu esere nereden ulaşılabilecek? 24 Nisan’da İzmir Kitap Fuarı’nda tanıtımı yapıldıktan sonra kitapevlerine dağıtılacak ansiklopedi serisi, CD formatında da satışa sunulacak. Aynı zamanda İzmir Kent Arşivi Müzesi’nin internet sitesinde pdf formatında indirilebilecek esere herkes ulaşabilir. İzmir Kent Kitaplığı’nın kültürel çalışmaları yalnızca bunlarla sınırlı değil. Şu ana kadar öznesi İzmir olan 102 kitap yayımladı, 20 kitap daha bu yıl içerisinde yayımlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın