3 İngiliz Camisi

La Biennale di Venezia ve Victoria and Albert Museum arasındaki ortak girişim 2016'da başladı. Her iki kurumun beraber yürüttüğü "Applied Arts Pavilion"da bu sene mimar ve yazar Shahed Saleem ile iş birliği içinde tasarlanan "Three British Mosques" sergisi yer alıyor.

Yazar ve mimar Shahed Saleem ile iş birliği içinde hazırlanan pavyon, kendi kendine inşa edilmiş ve çoğu zaman belgelenmemiş, uyarlanmış camiler dünyasına yakından bakıyor, bu camiler aracılığıyla çok kültürlülüğü araştırıyor.

Old Kent Road Camisi © Guy Sinclair, FabLab, University of Westminster

Pavyonda, 3 boyutlu mimari rekonstrüksiyonlar, filme alınmış röportajlar ve fotoğraflar aracılığıyla, eski bir barda yer alan Old Kent Road; eski bir Protestan kilisesi ve daha sonra Sinagog olan Brick Lane ve yarı müstakil evlerin bitişiğinde yer alan amaca uygun olarak tasarlanmış Harrow Central camilerinin vaka çalışmaları araştırılıyor.

Harrow Central Camisi ve Brick Lane Camisi’nin taranması. ©Guy Sinclair, FabLab, Westminster Üniversitesi

İngiltere’de herhangi bir grup, daha yüksek bir dini otoritenin itirazı veya onayı olmadan cami açabiliyor. Çoğu cami, evlerden, dükkanlardan, sinemalardan, barlardan ve diğer eski ibadet yerlerinden mevcut binaların uyarlanmasıyla oluşturulmuş. Genellikle topluluklar, topluluklarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için bu alanlarda yeni camiler inşa etmek için aktif olarak bağış topluyor.

Harrow Central Camisi, ©Shahed Saleem

İngiltere’deki ilk cami 1889’da Liverpool’da teraslı bir evin uyarlanmasıyla oluşturulmuş ve şu anda ülke genelinde 1.800 cami var. Britanya’daki caminin tarihi, farklı tarihlerin birleştiği ve kentsel dokunun gelişmesi için yeni fırsatlar sunan kültürel diyaloglardan birisi. Kullanıcıları tarafından tasarlanan ve inşa edilen camiler, İngiltere’ye tamamen yeni bir mimari biçim kazandırmış.

Kilise ve sinagog olarak kullanılan Brick Lane Camisi.

“Shahed Saleem, İngiliz cami tarihi hakkında kapsamlı bir araştırma yapan ve aynı zamanda birkaç tane tasarlayan bir isim. V&A, göç, kimlik ve topluluk özlemi hikayelerini aydınlatan üç farklı vaka çalışmasını keşfetmek için onunla birlikte çalıştı. Britanya’daki çoğu cami, yaratıcı yeniden kullanımı örnekleyen tabandan, kitle kaynaklı, topluluk projeleri. Yeni inşa edilen camiler bu geçici yapıların yerini aldıkça, topluluk liderliğindeki bu tasarım biçimi kayboluyor. V&A’nın pavyonu, İngiltere’de cami yapımı biçimini kaydetmeyi amaçlıyor.”
Dr Christopher Turner ve Dr Ella Kilgallon, 2021 Applied Arts Pavilion Küratörleri

Old Kent Road Camisi’nin iç mekanı.

Etiketler

Bir yanıt yazın