“3. Havalimanı İstanbullular’ın Davasıdır”

3. Havalimanı davasıyla ilgili son gelişmeler bugün yapılan basın toplantısı ile duyuruldu.

İstanbul’un çılgın projelerinden biri olarak açıklanan, Avrupa Yakası’nda Karadeniz kıyısında yapılması planlanan 3. Havalimanı projesi, İstanbullu yurttaşların açtığı dava sonucunda geçtiğimiz ay mahkeme tarafından durdurulmuştu. Bugün, davacılar Özgür Ceylan Aytaç, Alican Ocak, Cevat Ocak, Yıldırım Yılmaz ile avukat Alp Tekin Ocak’ın katılımıyla yapılan basın toplantısında davaya dair gelişmeler anlatılarak bundan sonraki hukuki sürece dair bilgiler verildi.

İstanbul’un en büyük projelerinden biri olan 3. Havalimanı’nın ihalesi 22 milyar 152 milyon Euro’luk teklif ile Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu)’nin olmuştu. Açıklandığı günden bu yana tartışmalara konu olan projeye meslek odaları, sivil toplum örgütleri dava açmıştı. En son 3. havalimanıyla ilgili verilen “ÇED Olumlu” kararını onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İstanbullu yurttaşların açtığı dava için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nden “çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması kararı çıkmıştı.

Bu karar kimi çevrelerde sevinçle karşılanırken iktidar ise İstanbul’un en büyük projesi olarak değerlendirilen 3. Havalimanı projesinin devam etmesi için çabalayacaklarını söylemişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üçüncü havalimanıyla ilgili mahkemenin verdiği kararın geçici durdurma olduğunu ve hiçbir şekilde çalışmaları engellemeyeceğini söylerken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce mahkeme kararının yanlış olduğunu ve itiraz edileceğini belirtmişti.

Davalıdan İtiraz!

Mahkemenin, “ÇED olumlu” kararının yürütmesine durdurma kararına davalı taraf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan itiraz geldi. Aynı zamanda ÇŞB mahkemeye başvurarak meslek odaları ve STK’ların açtıkları davaların bu dava ile birleştirilmesini talep ediyor. Avukat Alp Tekin Ocak, tedbir niteliğinde verilen ve dava hakkında kesin bir çözüm getirmeyen bu karara itiraz edilemeyeceğini söyledi. Davaların birleştirilmesinin de mümkün olmadığını belirten Ocak, bu davanın asıl amacının ÇED raporunun hukuka uygun olup olmadığını mahkemeye denetlettirmek olduğunu söyledi.


İtiraz dilekçesinin tümünü dökümanlar bölümünden inceleyebilirsiniz.


ÇŞB’nin bağlantı talebinin reddi kararına itirazı

3. Havalimanının Yanında Bir de Liman Projesi

3. Havalimanı projesi için hazırlanan planlarda, alanın denize uzanan Karadeniz kıyısında bir de liman projesi olduğu görülüyor. Basın toplantısında liman projesinin de ÇED raporuna dahil edilmediği söylenirken aynı zamanda rezerv alan ilan edilen alanın da ÇED raporunda yer almadığı belirtildi. Diğer taraftan, inşa edilmesi planlanan havalanına henüz uçuş izninin dahi verilmediği vurgulandı.

Yürütmeyi Durdurma Kararına Rağmen Proje Devam Ediyor

Avukat Ocak, kamu kurumlarının projeleri büyük bir gizlilik içinde yürttüğünü ve şuan projenin ne aşamada olduğuna dair bilgi edinilmediğini söyledi. Mahkemenin projenin durdurulması için 30 gün kararına uyulması gerektiğini belirten Ocak, projenin ne aşamada olduğunu idare mahkemesine başvurarak tespit ettireceklerini dile getirdi.

Bu Dava Dört Yurttaşın Değil Tüm İstanbullular’ın Davası

Toplantıda, davanın sadece dört İstanbullu yurttaşın sahiplendiği bir dava olmadığı, İstanbul’a getireceği tüm zararlar konusunda aslında tüm İstanbullular’ın davası olduğu söylendi. Bundan sonra isteyen herkes fiilen davacı olarak desteklerini sunabilir. ucuncuhavalimani.org isimli sitede de yer alan dilekçe ile davaya müdahil olmak mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın