3. Havalimanı İstanbul için Büyük Tehdit

31 Mayıs tarihinde başlayan ve 5 Haziran tarihine kadar devam edecek olan Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası'nın 2. gününde Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 3. Havalimanına teknik gezi gerçekleştirdi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 31 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen ‘Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası’ çerçevesinde 3. Havalimanına teknik gezi gerçekleştirdi.

Geziyi gerçekleştiren 18 kişilik heyette yer alan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ‘Ekolojik Yıkım Haftası’nda bu gezinin gerçekleştirilmesine dair, ”3. Havalimanına teknik geziyi etkinlik haftasına eklememizin sebebi, bu projenin yaratacağı tahribatı 7 Haziran’da gerçekleşecek temel atma töreni öncesi gündeme getirmekti” açıklamasında bulundu.

‘SU HAVZALARI TEHDİT ALTINDA’

Başından beri bu projenin doğal yaşam üzerindeki tahribatı üzerinde durduklarını ve bu geziyle doğal yaşamın nasıl etkilendiğini somut olarak gördüklerini belirten Akçelik, ”3. Havalimanı inşaatına yaptığımız teknik gezi ile İstanbul’un su havzalarının tehdit altında olduğunu ve kuraklık tehlikesine rağmen proje alanı içerisinde kalan sulak alanların aktarma kanalları vasıtasıyla kurutulmaya başlandığını gördük. İstanbul’un akciğerleri konumunda bulunan Kuzey Ormanlarının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk” dedi.

Proje alanında farklı uygulamalarla da karşılaştıklarını belirten Akçelik, ”Yaptığımız incelemelerde eski kömür madenlerinin üzerine yapılmış olan dolgu yüzünden deniz kıyısına yakın yerlerde 70 metreye kadar, diğer bölgelerde ise 50-60 metreye kadar sağlam zemin bulma zorluğu yaşandığını tespit ettik” dedi.

‘AYRINTILI RAPOR SUNACAĞIZ’

Teknik geziyle ilgili ayrıntılı bir rapor hazırladıklarını belirten Akçelik ”Yine bölge halkı ile yaptığımız görüşmede şirket yetkililerin köylüleri ziyaret ederek köydeki bekarlara düğün, köye havuz gibi vaatlerde bulunduklarını öğrendik. Gezi ile ilgili olarak teknik bir rapor hazırlıklarına başladık temel atma töreninden önce kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

‘ELEŞTİRİLERİMİZ RAPORDA YOK’

Akçelik, mahkemenin projeye ilişkin incelemeleri yetersiz bulup bilirkişi keşfi yapılana kadar inşaat faaliyetlerinin yapılamayacağına hükmetmesine karşın, ihaleyi alan konsorsiyumun yeni bir ÇED dosyası sunmasını şöyle anlatıyor:

”İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin ÇED Raporu Olumlu Kararı olmaksızın, projenin yapılamayacağı kararından sonra Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve ilgili bakanlıklar kararı tanımayacaklarını açıklamıştı. Bizler bilirkişi incelemesi yapılmasını beklerken, ihaleyi alan konsorsiyum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni bir ÇED dosyası sundu. Yeni raporda sondaj çalışmalarının sonuçları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait ölçüm sonuçları, uydu görüntüleri vb. eklemeler yapıldı. Ancak bizlerin eleştirilerini giderecek herhangi bir adım raporda yer almadı. Yine yeni raporda Atık su Arıtma-Derin Deniz Deşarjı Genelgesi eski tarihli olarak alınmış 2012’ye atıfta bulunulmuştur. Fakat bu genelge 2014 yılında değişikliğe uğramıştır dosyada böyle tezat durumlarda mevcut. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı itiraz sonucu Bölge İdare Mahkemesi 11 Mart 2014’de 4.İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Yasal zeminler aşılıp, bütün çevresel etkiler gözardı edilerek 3. Havalimanı oldu bittiye getirilmek isteniyor.”

‘RANTA KARŞI MÜCADELE’

İktidar tarafından rant uğruna doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesinin etkinliğe katılanların ortak derdi ve vurgusu olduğunu belirten Akçelik şöyle devam etti:

”31 Mayıs-5 Haziran Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası etkinliklerimiz çok verimli geçiyor. Etkinliklerimize katılanların problemleri ve tedirginlikleri aynı; RANT.

İnsanlar özellikle son yıllarda doğanın ve kentlerin rant uğruna talan edildiğinin farkındalar. Gerek HES projelerinin gerek kentsel dönüşüm politikalarının, gerek 3. Havalimanı gibi büyük çaplı projelerin arkasında yatan temel sebebin rant olduğu herkes tarafından dile getiriliyor. Buna karşı çok çeşitli çözüm önerileri sunuyorlar. “Gezi” herkese ilham olmuş durumda. Herkes birlikte mücadele ederek, rant projelerini durdurabileceklerinin farkında.”

Etiketler

Bir yanıt yazın