3. Havaalanı ile Havamız Arttı

İlk kazmanın 1 yıl sonra vurulacağı 3. havaalanı Türkiye’yi şimdiden uçuruyor. İhale sonrası hem Türk ekonomisi hem de müteahhitlerin itibarı zirve yaptı. Not artışına da katkı sağlayan ihale sonrası İstanbul yabancıların radarına girdi.

DEV İNŞAAT 2014’TE BAŞLAYACAK AMA ŞİMDİDEN KATKISI BÜYÜK

İstanbul’a yapılması planlanan 3. havalimanı daha ortaya çıkmadan kazandırmaya başladı. Türk ekonomisini adeta uçuşa geçiren 3. havalimanı ihalesinde ortaya çıkan başarılı sonuç Türkiye’nin dünyadaki itibarını artırırken, İstanbul’un da değerini katladı. Bu konuda en çarpıcı açıklama Colordacy isimli emlak sitesinden geldi. Site 3. havalimanı ile konut pazarının jet uçağı gibi kalkış yapacağına dikkat çekerek yatırım için İstanbul’u adres gösterdi.

İhale sonucu not artışı oldu

3. havaalanı ihalesinin ardından asıl önemli gelişme ise not artışına sağladığı katkı oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaşanan bu süreci “Dünyanın en büyük ihalesini gerçekleştirdik. ‘3. havaalanı ihalesi bir milattır’ dedim. ‘Bu ihale Türkiye’ye kredi notu artışı olarak dönecektir’ dedim. Not arttı” sözleriyle anlattı. 3. havaalanı ihalesi Türkiye’nin yanı sıra Türk müteahhitlerin de dünyadaki itibarını artırdı. Projenin 100 ülkede 7 bini aşkın inşaat yürüten Türkler tarafından gerçekleştirilecek olması gurur kaynağı oldu. Başbakan Erdoğan da ABD ziyaretinde yeni havalimanı ihalesini kazanan 5 Türk firması için “Zaman zaman aramızdan ‘Çılgın Türkler’ çıkar, onlar bir yerde kaderi değiştirir” açıklaması yaptı. İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı için 3 Mayıs’ta düzenlenen ihaleyi 25 yıl için 22.1 milyar Euro+ KDV kira bedeli teklif eden Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortaklığı kazanmıştı. Grup ayrıca 10 milyar 247 milyar Euro yatırım yapacak.

7 projeye 150 milyar lira

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 7 tepeli şehir İstanbul’a 7 şaheser proje hazırladıklarını belirterek “150 milyarı bulan bu projeler, Marmaray, ikinci tüp geçit, İzmir-İstanbul otoyolu, 3. boğaz köprüsü, Ankara-İstanbul hızlı tren, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul’dur” dedi. AK Parti Ataşehir İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi’nde konuşan Yıldırım, Ataşehir’in finans merkezi olacağını belirterek “Buraya yeni yollar ve metro lazım. Biz 2023’ü planlıyoruz. Metro konusunda belediyenin nefesinin yetmediği yerde devreye giriyoruz. Önümüzdeki 10 yılda İstanbul’da raylı sistem 640 kilometreyi bulacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın