“3 Boyutlu Online Fuar” Tasarım Yarışması Designathon Sonuçlandı

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in Işık Üniversitesi iş birliğiyle tasarım öğrencilerinin online fuar deneyimi için yenilikçi, dijital ve sürdürülebilir fikirler üretmeleri, bu fikirleri uygulama şansı bulabilmeleri amacıyla düzenlediği Designathon sona erdi.

Online istihdam platformu Kariyer.net’in “3 Boyutlu Online Fuar” tasarım yarışması Designathon sonuçlandı. Işık Üniversitesi iş birliğiyle 3 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirilen ve tamamlanan tasarım maratonunda, online ortamda üç boyutlu dijital deneyimler yaşatacak fuar alanı ve stant tasarımları yarıştı. Designathon sonunda Işık Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Begüm Tutuş, Merve Ayyıldız ve Sultan Sağ’ın ortak projesi birinciliğe layık görüldü.

Alanları en fonksiyonel şekilde kullanmayı amaçlayan kesişim konseptini benimseyen projede fuar alanında yer alan stantlar modülerliği ile dikkat çekiyor. Stantlarda çizgi, üçgen, eksen ve organik olmak üzere dört farklı kesişim varyasyonu, şirketlere kişiselleştirilmiş sergileme ve reklam alanı alternatifleri sunuyor. Stantlarda bulunan tüm dijital ekranlar farklı yerlerde ve her bir fonksiyona yönelik konumlanarak, ziyaretçinin ekran karşısında göz hizasında rahatlıkla izlemesini sağlıyor. Tasarlanan mekânlarda ziyaretçilerin gerçek mekân algısını artırmak amacıyla iç içe geçmiş bir ziyaretçi sirkülasyonu kurgulanan tasarımda, diyagramlaştırılan bir fuar haritası ile ziyaretçilere nereden hangi mekâna geçebileceğini gösteren yönergeler eşlik ediyor.

Türkiye’nin önde gelen işverenlerini öğrenci ve yeni mezun adaylarla buluşturdukları online Kariyer Günleri fuarlarını genç tasarımcılarla birlikte yeniden tasarladıklarını söyleyen Kariyer.net Ürün ve Pazarlama Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Kargan, “Designathon’u tasarım alanındaki yeni yeteneklere erişerek, hem onların yenilikçi bakış açılarından ilham almak hem de kariyer yolculuklarını desteklemek amacıyla hayata geçirdik. Türkiye’de dijital ortam deneyimine yönelik ilk tasarım yarışması olan Designathon, profesyonel hayata geçiş aşamasında öğrencileri disiplinlerarası çalışma modeline teşvik etmesiyle de oldukça önemli.  Kazanan ekibin projesini nisan ayında düzenleyeceğimiz Kariyer Günleri’nde katılımcılarla ilk kez buluşturacağız. Designathon’u bu yıl tüm üniversite öğrencilerinin katılacağı şekilde ulusala açarak yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

Işık Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise yarışmanın isminin son yıllarda çok popüler olan Hackathlon fikrinden türetildiği belirtildi. Bir dizi seminer ve çalıştay ile başlayan maratona kısa süre içinde 60’tan fazla öğrenci başvurdu, 25 kişiden oluşan 10 ekibin projeleri yarışma kapsamında değerlendirildi. Işık Üniversitesi Şile kampüsünde düzenlenen ödül töreniyle sona eren Designathon’da birinci olan ekip toplamda 30 bin TL ödülün sahibi oldu. Birinciliği kazanan tasarım Türkiye’nin gözde işverenlerinin yer aldığı, ulusal çaptaki Kariyer Günleri fuarlarında sergilenecek. Birincilik ödülünü alan ekip ayrıca alanında uzman kişilerden kariyer mentorluğu almaya da hak kazandı. Tüm katılımcı öğrencilere de Kariyer.net tarafından çeşitli eğitimler, sertifika ve 3 aylık eğlence paketi hediye edildi.

İlham kaynağı olarak, çok sevdikleri mimarlar Charles ve Ray Eames’in House of Cards adlı soyut eserini aldıklarını söyleyen Designathon birincileri, Işık Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Begüm Tutuş, Merve Ayyıldız ve Sultan Sağ, “Öncelikle yarışmanın tasarım sürecinde çok keyif aldığımızı belirtmek istiyoruz. Bu yarışmada, bireysel farklılıklarımızın birbirini tamamladığı tek bir tasarım ortaya çıkarmayı öğrendik. Ortak bir amaç için bir araya gelen üç tasarımcı olarak, farklı fikirlerimizi tek bir temada harmanladık. Kariyerimiz boyunca farklı disiplinlerden birçok insanla takım olarak çalışmamız gerekeceği için bu yarışma ekip ruhunu hissetmemiz açısından çok önemli oldu. Ayrıca ilk kez edindiğimiz yarışma tecrübesinde birinci olmamız bizi gelecek için motive etti. Kariyer.net gibi prestijli bir şirketin açtığı bir yarışmada birinci olmamız kariyerimiz boyunca özgeçmişimizde güçlü bir nitelik olarak yer alacak. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında, mekân deneyimini dijitalleştirmeyi önemli buluyoruz. Bunun gibi dijital mekân deneyimleri çok daha fazla insan için erişilebilir ve pratik hale geliyor. Ayrıca dijitalleşmenin getirdiği esneklik fiziksel mekânlardaki sınırları ortadan kaldırıyor” dedi.

Designathon jüri üyeleri:

  • Can Yalman Kurucu, Can Yalman Design
  • Prof. Dr. Özgen Osman Demirbaş Işık Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı
  • Dr. Öğr. Üyesi Saltuk Özemir Işık Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı
  • Öğr. Gör. Betül Ozar Işık Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi
  • Ezgi Kargan Kariyer.net Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı / CMO

Raportörler:

  • Arş. Gör. Nazlıcan Aşık Işık Üniversitesi Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi
  • Arş. Gör. Ebru Erenler Polat Işık Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi
  • Arş. Gör. Gizem Çapaner Işık Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
Etiketler

Bir yanıt yazın