24. Dünya Mimarlık Kongresi ve 25. UIA Genel Kurulu Sonuçlandı

Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) 24. Dünya Mimarlık Kongresi 26-28 Eylül 2011 tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo kentinde gerçekleştirildi. Kongrenin ardından, 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında UIA Genel Kurulu düzenlendi.

2005 yılında Mimarlar Odası’nın evsahipliğinde İstanbul’da ve 2008 yılında İtalya’nın Torino kentinde gerçekleştirilen Dünya Mimarlık Kongreleri’nin ardından Tokyo Kongresi de katılımcılara kapsamlı bir program sundu. Kongreye 100’ü aşkın dünya ülkesinden, mimarlık ve kentsel konularla ilgili yaklaşık 5.000 meslek insanı ve öğrenci katıldı. Üç gün boyunca çok sayıda ana konuşmacı özel temalı oturum ve bildiri sunumu gerçekleştirildi. Kongreye paralel olarak düzenlenen sergide, hem UIA üyesi örgütler hem de mimarlık dünyasının farklı alanlarından temsilciler ürünlerini ve söylemlerini sergileme fırsatını buldular.

Türkiye Mimarlar Odası, Tokyo Kongresi’ne kongre teması kapsamında hazırladığı “Türkiye’de Afetler, Çevre ve Kültür Bağlamında Mimarlık Uygulamaları” başlıklı bir sergiyle katılımda bulundu.

Kongrenin ardından gerçekleştirilen Genel Kurul’da UIA’nın bir önceki dönem çalışmaları ve gelecekte izleyeceği program ve stratejilerin değerlendirilmesinin ardından, önümüzdeki üç yıllık süreçte görev alacak olan yöneticilerin seçimi yapıldı. Mimarlar Odası tarafından UIA Başkan Yardımcılığı’na aday gösterilen Prof.Dr. Deniz İncedayı büyük bir oy çoğunluğuyla bu göreve seçildi. Türkiye Mimarlar Odası 1948 yılında kurulan UIA Yönetim Kurulu’nda ilk kez Başkan Yardımcılığı görevinde temsil ediliyor.

Kongre: “Tasarım 2050”
11 Mart 2011’de kuzeydoğu Japonya’yı vuran büyük deprem ve tsunami felaketinin ardından kongre temasına afet vurgusu da eklenerek, yeni tema “Tasarım 2050: Afetlerin Ötesinde, Dayanışma İçinde Sürdürülebilirliğe Doğru” olarak belirlenmişti. Kongrede yapılan ana konuşmalar, oturumlar ve sunulan bildirilerde, kongrenin alt temaları olan “Çevre”, “Yaşam”, “Kültür” alt başlıkları insan güvenliği, çevre sağlığı ve sürdürülebilirlik konuları ile ilişkilendirilerek ele alındı. Kongre programında ayrıca UIA’nın çalışma programları da oturumlar düzenleyerek, dünya mimarlarına yapılan çalışmaları aktardılar ve geleceğe yönelik fikirleri paylaştılar.

Kongre sonunda ilan edilen kısa bildiride, Kongre katılımcıları aşağıdaki konularda taahhütte bulundular:

1. Tüm dünyada yaşanan afetlerle mücadele deneyiminden yararlanarak mimarlık mesleğinin karşısındaki çevresel, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlikle ilgili zorlukları aşmak;
2. Çağdaş medyadan yararlanarak, bölgeler ve kültürler arasındaki sınırların ötesine geçmek ve aynı zamanda dayanışma içinde geçmiş deneyimlerimizi hatırlayıp, bunlardan yararlanmayı unutmamak; böylece eşitlik ve çeşitlilik için çalışan çok sayıdaki uluslararası ve yerel girişimi paylaşmak;
3. Mesleğimizde toplumsal sorumluluğu teşvik etmek, mimarlar ve mimarlığı desteklemek ve hükümetler ve diğer paydaşlarla işbirliği içinde, hem toplumsal eşitlikteki uçurumları kapatmak, hem de sürdürülebilirlik için çalışmak suretiyle tüm insanlar için bölgesel yaşam kalitesini artırmak.

Genel Kurul: 2011–14 Yönetim Kadrosu Belirlendi
Kongrenin ardından gerçekleştirilen UIA Genel Kurulu’nda öncelikle UIA yöneticileri ve çalışma programı/komisyon direktörleri tarafından son üç yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalar hakkında raporlar sunuldu, UIA’nın bir sonraki dönemi için izlenecek programın ana hatları tartışıldı.

Gündem maddelerinin ardından, 2011-14 döneminde UIA Bürosu ve Konseyi için seçimler gerçekleştirildi. Seçimler sonucunda başkan, bir önceki dönemin başkanı, genel sekreter ve beş bölgeden sorumlu başkan yardımcılarından oluşan ve yönetim kurulu olarak görev yapan UIA Bürosu’nun 2011-14 kadrosu şu şekilde belirlendi: Başkan Albert Dubler (Fransa), Bir Önceki Başkan Louise Cox (Avustralya), Genel Sekreter Michel Barmaki (Lübnan), Sayman Patricia Emmett (Güney Afrika), 1. Bölge Başkan Yardımcısı Antonio Riverso (İtalya), 2. Bölge Başkan Yardımcısı Deniz İncedayı (Türkiye), 3. Bölge Başkan Yardımcısı Thomas Vonier (ABD), 4. Bölge Başkan Yardımcısı Esa Mohammed (Malezya), 5. Bölge Başkan Yardımcısı Hayder Ali (Sudan).

Bulgaristan, Macaristan ve Türkiye’nin aday olduğu UIA’nın 2. Bölge’den Sorumlu Başkan Yardımcılığı seçiminde, Mimarlar Odası tarafından aday gösterilen Prof.Dr. Deniz İncedayı delegelerin büyük oy çoğunluğuyla bu göreve seçildi. Deniz İncedayı geçtiğimiz dönemde Günhan Danışman ile birlikte UIA Konsey Üyeliği görevini üstlenmişti.

UIA Genel Kurulu’nun son gününde, UIA 2017 Kongresi’ne evsahipliği yapmaya aday ülkeler olan Meksika, Kore ve Singapur arasında yapılan seçimde, Kore seçildi. Buna göre UIA 2017 Kongresi, “Kentin Ruhu” temasıyla 2-9 Temmuz 2017 tarihlerinde Kore’nin Seul kentinde gerçekleştirilecek. Güncel bilgileri takip etmek için, 2017 Kongresi resmi web sayfası: www.uia2017seoul.org

Etiketler

Bir yanıt yazın