2023 RIBA Kraliyet Altın Madalyası’nın Sahibi: Yasmeen Lari

Pakistanlı mimar Yasmeen Lari, emekliliğinden bu yana üstlendiği insani yardım çalışmalarından dolayı Royal Institute of British Architects (RIBA) tarafından Kraliyet Altın Madalyası'na layık görüldü.

Pakistan’ın ilk kadın mimarı olan Lari, Zaha Hadid’den sonra bu ödülü tek başına alan ikinci kadın. Lari, resmi görevinden emekli olmasının ardından ülkenin geri kalmış toplulukları için konut tasarlamaya devam ediyor.

Pakistan’ın ilk toplu konut planını tasarlayan Yasmeen Lari, Pakistan’ın Dera Ghazi Khan şehrinde doğmuş. 15 yaşında ailesiyle birlikte İngiltere’ye taşınmış ve şimdi Oxford Brookes Üniversitesi olan Oxford Polytechnic’te mimarlık okumaya devam etmiş. 23 yaşında Pakistan’da Karaçi’ye dönerek Lari Associates’i kurmuş.

Mimarlık ofisinin projeleri arasında Pakistan’ın ilk toplu konut planı, Anguri Bagh projesi, Karaçi’deki Finans ve Ticaret Merkezi ve Pakistan Devlet Petrol Evi gibi önemli binalar yer alıyor. Bunların dışında dünyanın dikkatini çeken, Pakistan’ın geri kalmış toplulukları için çevre dostu binalar yaratmaya odaklanan çalışmaları olmuş.

1980 yılında eşi Suhail Zaheer Lari ile birlikte kurduğu The Heritage Foundation of Pakistan aracılığıyla yaptığı çalışmalar arasında, 50.000 sürdürülebilir barınak ve 80.000’den fazla ekolojik pişirme ocağı yer alıyor. 2000 yılında emekli olduğundan bu yana kendini vakıf ve insani amaçlara adamış.

Lari, yakın zamanda Suudi Arabistan’da düzenlenen İslami Sanatlar Bienali’nde, üç adet bambu açılır kapanır cami tasarlamıştı.

İslam Sanatları Bienali İçin Bambu Camiler

Etiketler

Bir yanıt yazın