2022 Pritzker Mimarlık Ödülü’nü Diébédo Francis Kéré Kazandı

Diébédo Francis Kéré, 2022 Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazandı.

“Paradigmayı değiştirmeyi, insanları hayal kurmaya ve risk almaya zorlamayı umuyorum. Zengin olduğunuz için malzeme israf etmeniz, fakir olmanız kaliteye ihtiyaç duymadığınız anlamına gelmez. Herkes kaliteyi, lüksü ve konforu hak eder. Birbirimize bağlıyız, iklim, demokrasi ve kıtlık endişeleri hepimizi ilgilendiriyor.”
Diébédo Francis Kéré

Gando, Burkina Faso’da doğan ve Berlin’de yaşayan Kéré, mimarlık yaptığı süre boyunca toplulukları güçlendirdi ve dönüştürdü. Sosyal adalete ve doğal iklime bağlanmak, buna yanıt vermek için yerel malzemeleri akıllıca kullanarak, mimari ve altyapının olmadığı, kısıtlamalar ve zorluklarla dolu ülkelerde çalışıyor. Çağdaş okul kurumları, sağlık tesisleri, profesyonel konutlar, kamusal binalar ve kamusal alanlar, çoğu zaman kaynakların kırılgan ve arkadaşlığın hayati olduğu topraklarda inşa etmek, eserlerinin ifadesi bir binanın kendisinin değerini aşıyor.

“Francis Kéré, kıtlık çeken ülkelerde, dünya ve sakinleri için sürdürülebilir mimariye öncülük ediyor. Aynı derecede mimar ve hizmetkar, dünyanın zaman zaman unutulan bir bölgesindeki sayısız vatandaşın yaşamlarını ve deneyimlerini geliştiriyor. Güzelliği, alçakgönüllülüğü, cesareti ve buluşu sergileyen binalar; mimarisinin ve jestlerinin bütünlüğü ile Kéré, bu Ödül’ün misyonunu zarif bir şekilde destekliyor.”
Thomas Pritzker

“Kéré, Afrika’daki Bilginin Batı’daki Bilgi Kadar Önemli Olduğunun Altını Çizmiştir”

Etiketler

Bir yanıt yazın