2022 Mies Van Der Rohe Ödülleri Sahiplerini Buldu

Avrupa Komisyonu ve Fundació Mies Van Der Rohe tarafından verilen Mies Van Der Rohe Ödülleri için 2022 dönemi sonuçları açıklandı. 41 ülkeden gelen 532 projeden ödüle layık görülen işler Grafton Architects tarafından tasarlanan Town House ile İspanyol mimarlık ofisi Lacol tarafından tasarlanan La Borda-Kooperatif Konaklama Ünitesi oldu. Ödül töreni 12 Mayıs'ta Barselona'da yer alan Mies Van Der Rohe Pavilion'da yapılacak.

Ödülde, Architecture kategorisinde 5, Emerging Architecture kategorisinde 2 olmak üzere, 6 farklı Avrupa ülkesinden 7 finalist belirlenmişti. Tatiana Bilbao, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, GeorgPendl, Spiros Pengas ve Marcel Smets tarafından oluşan jüri kadrosu seçimde önceden belirlenmiş kriterlere nazaran farklı pozisyonlardan gelen her bir jüri üyesinin tartışmasına açık, diyaloğa dayalı ve son derece aktif bir seçim oturumu yapmaya çalışmış. Architecture dalında ödülün kazananı Grafton Architects olurken, Emerging Architecture kategorisinin kazananı İspanyol mimarlık ofisi Lacol oldu.

2022 Mies Van Der Rohe Ödülleri Architecture Award kategorisi kazananı:  Town House -Grafton Architects

Grafton Architects tarafından tasarlanan Town House, Londra’da Kingston Üniversitesi’nin kalbinde yer alıyor. Projenin amacı, üniversite bünyesindeki araştırma, sosyalleşme, performans ve sergi gibi eylemlerin tek bir çatı altında toplandığı, kapının herkese açık olduğu bir kompleks yaratmak. Cephenin saydamlığı ile yapının düşey doğrultuda hareket eden hacimleri esnek ve davetkar karakterini ortaya koyuyor.

Eğitime yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşan Grafton Architects, tasarımı üç boyutlu bir matris olarak kurguluyor ve esnek mekansal örgüsüyle kullanıcıların etkinliklerinin örtüşmesine ya da birbirine kenetlenmesine olanak tanıyor. Town House yapısal olarak önceden üretilmiş beton kolon ve kiriş sistemiyle bir araya gelirken, yapının cephesindeki sıra sütunların arkasındaki cepheler cam, tuğla ve aluminyum gibi malzemelerle tanımlanıyor.

2022 Mies Van Der Rohe Ödülleri Emerging Architecture Award kategorisi kazananı: La Borda-Kooperatif Konaklama Ünitesi-Lacol

İspanyol mimarlık ofisi Lacol tarafından tasarlanan La Borda, Barselona’da kamuya ait bir sosyal konut arazisine inşa edilmiş bir kooperatif konaklama ünitesi. 28 konaklama birimi bulunan yapıda aynı zamanda çeşitli çoklu kullanım mekanları da mevcut.

Proje geliştirme süreci biçimsel olarak mimariyi tanımlamaktan önce belirleyici unsur haline geliyor. Lacol tarafından tanımlanan geliştirme modeli; tanıtım, kullanım hakkı, komünite yaşamı, sürdürülebilirlik ve düşük maliyetten oluşuyor.

Kooperatif, yapının çevreye etkisini yapım sürecinde ve yapının yaşamı süresince minimumda tutmayı önemsiyor. Bu anlayış kullanılan malzemelere de yansıyor. Yapının 6 katı düşük enerji masrafı olan, hesaplı ve yenilenebilir malzeme çapraz lamine ahşapla inşa edilmiş. Aynı zamanda tasarımcılar, kullanıcıların yoksullaşmasını önlemeyi de öncelikli bulan projede enerji tasarrufunu da tasarımın kilit taşlarından biri olarak belirtiyor.

Yarışmanın sonuçlarına buradan daha detaylı bakılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın