2018’de En Çok Okunan Görüş Yazıları

2018'de Arkitera'da en çok okunan görüş yazılarına göz gezdiriyoruz.

 

Mimarlı.K.alemi

“Ne tür kalem kullanıyorsunuz? Aslında kaleminiz sizi, hatta kişiliğinizi ve hatta hatta nasıl bir mimar olduğunuzu ele veriyor. Yükselen Mars’ın yörüngesine giren Elon Musk’ın Tesla otomobili sizi önemli kararlar alırken etkilemeye… Yok yahu kalemden kişilik tahlili yapıp bir de üzerine buçlar, yükselenler ve hatta gezegenlerle kehanetlerde bulunacak değiliz. Uzun sayılacak bir girişten sonra mimarların kullandığı kalemlerin tiplerini sıralayacağız.”

Bir Modern Mimari Örneği Olarak Kabe 

“Kemerin ya da kubbenin aslında dini bir referansı yoktur. Eskiden yığma taş yapılar için kullanılırmış. Şimdi muhafazakâr ibadet yapıları yapanlar, kalıp çakıp içine beton döküyorlar. Her taraf kemerden geçilmiyor. Örneğin Çamlıca Camii’ndeki gibi”

“Bir kere ‘kemer’ denen yapı elemanı sonuna kadar moderndir. İşlevi üstteki yükü zamanın imkanlarına göre taşımaktır. Bunu da kendisi bir süs ögesi olarak değil, formun fonksiyonu takip etmesiyle alır.”

Kolay Adımlarla Mimar Sömürüsü

“Son dönemde, mimarlık medyasında neredeyse hiç tartışılmayan, ama tüm mimarların sohbet konularında yer alan başlıklar aşağı yukarı, yukarıdaki gibi. Niye bu konular hiç konuşulmuyor? Niye herkes 51. bölgede uzaylı inceliyormuş numarası yapıyor?  Bahar geldiğinde çiçekten çok demir filizlerinin açtığı ülkemizde, nasıl oluyor da mimar işsizliği, mutsuzluğu ve umutsuzluğu bu kadar artabiliyor?”

Mimari ve Müzikte Form Fonksiyon Strüktür

“Genelde tüm varlıkların, özelde insan yaratısı tüm varlıkların, daha özelde ise tüm tasarım ürünlerinin ortak bir özü olduğu söylenebilir. Bu özü aramak zor bir iştir. Fakat sanat ve tasarım tarihi boyunca insanlar bu arayışa girmekten geri durmamış, tarih, bu yolda “temel tasarım” gibi yeni disiplinlerin gelişimine, sanat ve tasarım eğitiminin dönüşümüne ve zincirleme reaksiyonlarla üretimin ve giderek dünyanın değişimine sahne olmuştur.”

Yatay Zeka (Yorumlar kısmını da okumanızı öneririz)

“Yapay zekâ sistemlerini bir güruh ya da dünyayı yöneten şirketler daha fazla kar etmek için üretti ve çalıştırıyor. Sistem nasıl programladıysa ve amacı neyse ona göre çalışır. Eğer Alphazero’ya “trafiği çöz” ödevi verilirse, şoför davranışları, toplu taşımacılık ve şehircilik konularda kafa yorar. Tüm insanları öldüreyim de böylece trafik sorunu kökünden çözmüş olurum demez.”

Etiketler

Bir yanıt yazın