2017’de Instagram’da En Çok Beğenilen Gönderiler

2017 yılında Instagram'da yayınlanan ve en çok ilgi gören 10 gönderiyi sizler için derledik.


Hayalet Yapılar

Edoardo Tresoldi, uzay zaman boyutunu aşmak ve sanatla dünya arasında görsel bir diyalog oluşturmak için transparan tel örgü yüzeyler ve endüstriyel malzemeler kullandığı tasarımlarını hayata geçiriyor. İtalya’da yaşayan sanatçı, heykeller, sahne tasarımları ve hatta bazen daha kapsamlı yerleştirmeler de yapıyor. Sanatçı son çalışmalarından birisini, Dubai’li ofis Designlab Experience ortaklığıyla, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’deki bir kraliyet etkinliği için üretti. 

Archetype isimli çalışma, mimari ve doğanın sürekli ilişki içinde olduğu, insanı tarafından yorumlanmış bir bahçe. Tasarım, 7.000 metrekarelik etkinlik mekanını tamamen kaplıyor. Hem üst taraftan hem de alt tarafından aydınlatılan asma telden kubbeler, kolonlar ve kemerler; yarı geçirgen, hayaletvari bir görünüme sahip.

Gündüz Vakti Gece Kent Manzarası

Ukraynalı şirket HoleRoll’un ürettiği stor perde serisi, gün ışığını kullanarak iç mekanda kentsel peyzaj oluşturuyor. HoleRoll’ın ürettiği perdeler, işlevselliğin de ötesinde mekanda yarattığı ışık-gölge oyunları ile kentlerin silüetini mekanlara taşıyor.

Perdeler kapatıldığında deliklerden giren ışıklar sayesinde parlak şehir manzarası illüzyonu yaratılıyor.

Kopenhag Ormanlarında Dostane Dev Heykelleri

Üç senedir, kullanılmış ahşap parçalarını yeniden işlevlendirerek büyük ölçekli heykeller yapan sanatçı Thomas Dambo, Kompenhag ormanlarında dev heykelleri tasarladı.

Dambo son projesi “The Six Forgotten Giants”ta, batı Kopenhag’taki kent ormanlarına, ürettiği 6 dev heykelini yerleştirdi. Ziyaretçiler, devlerin yerlerini gösteren bir “define haritası” ile her birinin kendine ait hikayesi olan sıradışı dostane yaratıkları arayıp bulabiliyorlar.


Foster ve Heatherwick Tasarımı The Fosun Foundation Tamamlandı

Norman Foster ve Thomas Heatherwick’in tasarım stüdyoları tarafından tamamlanan ve Şangay’ın ünlü caddesi The Bund’un sonunda bulunan karma işlevli kompleks “The Fosun Foundation”, Bund Finance Center’ın merkezinde yer alıyor. Geleneksel Çin tiyatrolarından esinlenerek tasarlanan üç katlı yapı, bronz tüpler ile oluşturulan cephesi ile dikkat çekiyor. Bu tüpler, pencereler ve balkonların önünde yarı transparan ekranlar yaratmak amacıyla ve üç farklı katman oluşturacak şekilde asılmış. 4000 metrekarelik yapıda ana oditoryumun yanı sıra, bir tanesi de terasta olmak üzere bir dizi sergi ve etkinlik alanı bulunuyor.

Avlu Etrafında Şekillenen Mekanlar

Pekin merkezli Arch Studio, Çin’in başkentinde, dış mekan döşemesinden iç mekan duvarlarına ve çatıya doğru akan döşemesiyle dikkat çeken, avlulu geleneksel bir konutun renovasyon projesini tamamladı. Yapı, Pekin’in Dashilanr bölgesinde, Tiananmen Meydanı’nın güneyinde bulunuyor ve Arch Studio’nun verdiği “Twisting Courtyard” ismiyle anılıyor.

Pekin’in Hutong bölgesine ününü veren, avlu etrafında şekillendirilmiş mekanlarıyla bilinen geleneksel yapı tipolojisine “Siheyuan” deniyor.

Yaşayan Harabe

İspanya’nın kuzeyinde, Palencia kentinin kırsal bölgesinde yer alan eski ve kullanılmayan bir yapı, İspanyol tasarım stüdyosu Estudio Castillo Oli tarafından yenilenerek çağdaş bir yaşam alanına dönüştürüldü. 

İnşa edilen yeni yapıda ahşap, çelik, cam ve seramik karolar kullanılarak eski yapıdaki malzemeyle uyum sağlanıyor. Harabe duvarları içindeki cam cephede açılan geniş kapı iki yapıyı birleştirerek yeni mekanı açık avludan ayırıyor ve orijinal yapının görüntüsünün kesilmemesini sağlıyor. Yeni iç duvarlar, orijinal pencere açıklıklarının arasında duruyor ve malzemeyi olduğu gibi ortaya çıkarıyor.


Naman Konferans Salonu

Naman Konferans Salonu – Vo Trong Nghia Architects tarafından Vietnam’da tasarlanan bina bambu çerçevelerin yan yana gelmesiyle etkileyici bir bambu tonoz üretiyor. Modern ve huzurlu bir konaklama sunmayı hedefleyen otel; yeşili, doğal taşı ve bambuyu ahenkle bir araya getiren bir tasarıma sahip. Konferans salonu merkeze gelen ziyaretçilerin, resepsiyona yaklaşırken karşılaştıkları ilk bina. 300 kişilik salon konferans, konser ve toplantılar için kullanılabiliyor. Asimetrik kırma çatısı olan yapı dikdörtgen plana sahip. Bambu tonozlardan oluşan strüktür, yapıya etkileyici ve ikonik bir görünüş veriyor. #arkitera #vietnam #bamboo #tropical #tropisch #diseñar #diseño #desenho #creador #contemporánea #structure #estructura #design

Arkitera (@arkitera)’in paylaştığı bir gönderi (Ara 20, 2017 at 5:05öö PST)

Vo Trong Nghia Architects tarafından Vietnam’da tasarlanan bina bambu çerçevelerin yan yana gelmesiyle etkileyici bir bambu tonoz üretiyor. Naman Retreat, ziyaretçilerine fiziksel ve zihinsel dinlenme vadediyor. Modern ve huzurlu bir konaklama sunmayı hedefleyen otel; yeşili, doğal taşı ve bambuyu ahenkle bir araya getiren bir tasarıma sahip.

Harbin Opera Evi

MAD Architects ekibinin tasarladığı Harbin Opera Binası, kente ikonik bir yapı katmaya yönelik tasarlanan dev bir yapı. Harbin şehrinde, sulak bir alanın ortasına inşa edilen Harbin Opera Evi, şehrin kuzey bölgesinin vahşi ruhuna ve soğuk iklimine cevap verecek şekilde tasarlandı. Suyun ve rüzgarın şekillendirdiği izlenimi veren yapı, doğaya ve topoğrafyaya katılıyor.


Müzikal Enstalasyon

Montreal’de her kış düzenlenen kamusal sanat enstalasyonu yarışması sonucunda elde edilen, Olivier Girouard ve Jonathan Villeneuve tarafından tasarlanan Loop isimli enstalasyon, hızlıca döndürüldüğünde müzik yayan ve film gösteren 13 dev daireden oluşuyor. 2 metre çapındaki daireler, iki kişinin oturabileceği büyüklükte. Mekanizma çalıştırıldığında 13 farklı masalı yansıtan resimler hızlıca dönerek bir filme dönüşüyor.


Antrepolardan İlham Alan Konut Blokları Tamamlandı

Danimarkalı firmalar COBE ve Vilhelm Lauritzen Architects tarafından Kopenhag limanında tasarlanan konut blokları ihamlarını Kopenhag limanının 300 yıllık antrepolarından alıyorlar. Toplam 20.000 m²’lik konut alanı 3 bloğa ayrılarak eski antrepolar ve deniz kenarındaki Kraliyet Tiyatro Binası arasındaki boşluğa yerleşiyor.

Proje üzerinde beraber çalışan COBE ve Vilhelm Lauritzen Arkitekter proje ile ilgili: “Projedeki katlanan çatı formu ve yapının mimari ağırlığı, yeni ile eski arasında bir diyalog yaratıyor.” diyor. Projenin tasarım sürecinde, yeni yapılacak yapıların yüksekliklerini belirleme ve malzeme seçimi aşamasında komşuların fikirlerini almak üzere davet edildiklerini söyleyen proje ekibi, projenin çevresiyle ilişki kurma şeklinin önemine vurgu yapıyor.

BONUS


Enerji Verimli Bambu Ev

Studio Cardenas Conscious Design tarafından tasarlanan proje yerel malzeme olan bambu ile modern teknikleri bir araya getiren bir tasarıma sahip. 

Karbon emisyonunun en aza indirgenmesi hedeflenen projede sadece kullanılan yapı malzemesine değil inşaat çözümlerine de dikkat edilmiş. Yapının yerel ustalar tarafından yapılabilmesi için alüminyum bağlantılar hafif ve kolay monte edilebilir tasarlanmış. Arazide bulunan yeraltı suları kullanılarak, evin ısıtılması kadar soğutucu bir jeotermal ısı pompası ile soğutulması da sürdürülebilir olarak çözülmüş. Normal soğutma ve ısıtma sistemlerine kıyasla %25 verim sağlanmış. Ayrıca yeraltı suları tuvaletlerde de değerlendirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın