2016’nın En Çok İlgi Gören Projeleri

2016’yı bitirirken, Arkitera.com’da bu sene yayınlanan ve okuyucular tarafından en çok ilgi gören 5 projeyi sıraladık:

2016’da Arkiteracom’un ‘en’leri sıralamasına İzmir’den iki; İstanbul, Çorum ve Kocaeli’den birer proje girdi. Projelerin farklı yapı tiplerinden olması da dikkat çekiciydi. 

Barbaros Evi:

İlk sırada İzmir var. Bir mimar evi olan Barbaros Evi, Urla’nın Barbaros Köyü’nde bulunuyor. Genç mimar Onurcan Çakır’ın kendisi için inşa ettiği ev kırın ortasında oturan, özenle tasarlanmış bir yaşam alanı.

Barbaros Evi, betonarme strüktür ile köy taşının bir arada kullanımı ile oluşturulmuştur. Beton ve taş, yüksek yüzey yoğunluklarına sahip malzemeler olduğundan ses geçirimsizliği açısından tercih edilen malzemedir. Projenin temel yola çıkış noktası, doğanın içerisinde sessiz ve sakin bir yaşam ortamı sağlayan bir konut tasarlamak olduğundan, bu malzemelerin kullanımına karar verilmiştir.

Greyder Ayakkabı Fabrikası:

Çırakoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Çorum’daki fabrika binasının toplam inşaat alanı 7050 m2.  Yönetim ve üretim bölümlerinden oluşan binada; bu iki birimin, cephelerindeki farklılaşmanın yanında hala ortak bir dili koruyabilmeleri dikkat çekiyor.

…Greyder ayakkabı fabrikasında, yola cephesi olan zemin katlarda otoyoldan geçenlerin duraklayıp zaman geçirebilecekleri mağaza, kafeterya, tasarımcıların eğitimler düzenleyebileceği altmış kişilik konferans salonu gibi daha kamusal işlevler konumlanırken üst katlarda ise fabrika genel yönetimi, Ar-Ge birimleri ve şehir dışından gelen konukların konaklama ihtiyacını karşılayabilmesi için stüdyo daireler bulunmaktadır.

Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü:

Mimarlık Bölümü öğretim elemanları tarafından tasarlanan yapı, eski dokuda var olan yapıların kurduğu “Mimarlık Sokağı”na uyumlu bir şekilde eklemlenmeyi araştırıyor.

Mimarlık Sokağı’na eklemlenen ve ana omurgasını oluşturan bir ‘iç sokak’ fikri geliştirildi. Mimarlık eğitimi için çok önemli olan ve öğrenme sürecinin oldukça etken bir parçasını oluşturan ‘sergileme’ fonksiyonu için, bir ana omurga (turuncu hol) oluşturuldu. Aynı zamanda sirkülasyon eksenini de oluşturan bu omurgaya, tüm eğitim mekanları ve ofisler eklemlenirken, yatayda ve düşeyde de mekanlar arasında görsel ve fiziksel süreklilik sağlandı.

Kartal Haftasonu Evi:

Genç mimarlık ofisi Tamirci Architects tarafından tasarlanan Kartal Haftasonu evi, birbirinin üzerinde kayan 3 ortogonal kütleden ve bu kütleleri birleştiren düşey bir boşluktan oluşuyor. Mimarı, projeyi anlatmaya şöyle başlıyor:

Proje, program olarak, salt yatırım amaçlı bir yapıdaki ezberlere dayalı bir konu değil. Tamamen kişisel bir ihtiyaç hatta bir lüks olmasından ötürü kalıplaşmış mimari temrinlerden biraz ayrışıyor. Aynı zamanda mimar için bir özgürlük alanı sunduğu aşikar.

Konteyner Park (Mercan):

Atölye LABS ekibinin 35 adet ikinci el konteyneri dönüştürerek yaptığı 1000m2’lik konteyner binası, AR-GE yapan yerel ve uluslararası firmalara eve sahipliği yapması için tasarlanmış.  

Tipolojik olarak devlet binalarına yakın öğeler barındıran Teknopark binası algısını dönüştürme hedefiyle yola çıkıldı. Masterplan ölçeğinde, Teknopark’ın ‘mıknatısı’ olması için, özgün bir konteyner park projesi geliştirildi.

Kapalı dolaşım alanını sıfırlayarak etkin metrekare kullanımını sağlayan, ortak avlu tasarımıyla kesişim noktalarını arttıran, geçirgen sınırları ile şeffaflığı ön planda tutan bu yapı, ideEGE’nin hedeflediği açık inovasyon sistemi için de iyi bir örnek oluşturdu.

Etiketler

Bir yanıt yazın