2016’da Yarışmalar Cephesinde Öne Çıkanlar

18 adet yarışmanın açıldığı 2016 yılında yarışmalar ile ilgili öne çıkan ve tartışılan konuları bir araya getirdik.

Tasarım benzerlikleri, uluslararası yarışmalar, yarışmalarda katılımcı model, jüri değerlendirme süreleri ve şartname kısıtlamalarına uyumluluk gibi konular en çok tartışılanlar oldu.

Benzerlik Üzerine Tartışmalar
Yılın ilk yarışması olan Sivas Kızılırmak Köprüsü Ulusal Mimari Proje Yarışması 4 Ocak’ta ilan edildi ve 8 Mart’ta sonuçlandı. 107 adet projenin teslim edildiği yarışmada birincilik ödülünü alan ekip İlker Fatih Özorhon, Güliz Özorhon ve Berke Hatipoğlu oldu. Kazanan projenin Zaha Hadid tasarımı Şeyh Zayed Köprüsü ile olan benzerliği yarışma sonrasında tartışmalara yol açtı. Tartışmalara cevaben yazılan jüri açıklamasını buradan, kolokyum tartışmasını ise buradan okuyabilir ve izleyebilirsiniz.


Sivas Kızılırmak Köprüsü Ulusal Mimari Proje Yarışması 1. ödül

Beylikdüzü’nden Üçüncü Yarışma
Beylikdüzü Belediyesi Cemevi ve köprü yarışmalarından sonra üçüncü olarak iki aşamalı Beylikdüzü Belediyesi Yaşam Vadisi Uluslararası Fikir Projesi Yarışması’nı açtı. Yarışma, 2016 yılında uluslararası ölçekte düzenlenen ilk kentsel tasarım yarışması olması itibariyle ilgi çekti. Ocak 2016’da ilan edilen yarışma Haziran 2016’da sonuçlandı. Birincilik ödülü kazanan projeyi buradan inceleyebilirsiniz.


Beylikdüzü Belediyesi Yaşam Vadisi Uluslararası Fikir Projesi Yarışması 1. ödül

Katılımcı Model
Bir başka dikkat çeken yarışma ise Caferağa Spor ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması oldu. İstanbul’da açılması sebebiyle öne çıkan yarışma aynı zamanda Kadıköy Kent Dayanışması’nın da yer aldığı katılımcı yapısıyla diğer yarışmalardan ayrıldı. Şubat 2016’da ilan edilen yarışma Haziran 2016’da sonuçlandı.  Yarışma sonrasında yapı programı yoğunluğu sebebiyle ortaya çıkan tasarım zorlukları, yarışmanın ikinci kademesinde projelerin yeterli ilerlemeyi göstermemesi tartışılan konular arasındaydı. Kolokyum haberini buradan okuyabilirsiniz. Birincilik ödülü kazanan projeyi buradan inceleyebilirsiniz.


Caferağa Spor ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması 1. ödül

En Yüksek Katılım, En Kısa Değerlendirme
İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Proje Yarışması yılın en çok konuşulan yarışması oldu. Ağustos 2016’da ilan edilen ve Kasım 2015’te sonuçlanan yarışmada birincilik ödülünü Mert ve Didem Yavuz Velipaşaoğlu aldı. 2016 yılının en yüksek katılımının gerçekleştiği yarışmada 260 proje teslim edildi. Yüksek katılım dolayısıyla gündeme oturan yarışma, sonuçları açıklandıktan sonra hararetle tartışılmayı sürdürdü. 260 projenin iki günde değerlendirilmiş olması, birincilik ödülünü alan projenin mevcut ağaçlar ve imar sınırı gibi şartname kısıtlamalarına uymamış olması gibi konular yarışma sonuçlandıktan sonra da uzun süre tartışıldı. Kolokyum haberini buradan okuyabilirsiniz.


İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Proje Yarışması 1. ödül

20 Yıl Sonra Açılan İlk Serbest Uluslararası Yarışma
Aralık 2016’da ilan edilen yılın son yarışması Bandırma Tasarım Parkı Yarışması oldu. Serbest uluslararası kentsel tasarım yarışmasının jüri üyeleri arasında Louis BECKER, Martin REIN-CANO, Celal Abdi GÜZER, Odile DECQ ve Günther VOGT yer alıyor. Şubat 2016’da sonuçlanacak olan yarışma hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.


Bandırma Tasarım Parkı Yarışması

Etiketler

Bir yanıt yazın