2016 Botanik EXPO’sundan Antalya’ya 4 Milyar Euro

"Çiçek ve Çocuk" temalı 2016 Dünya Botanik EXPO'suna evsahipliği yapacak kente 8 milyon turist gelirken, etkinlik 30 bin kişiye iş imkanı sunacak.

Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Dünya Botanik EXPO’suna 2016 yılında evsahipliği yapacak Antalya, yalnızca turizm girdisinden 1 milyar euro elde edecek. 3 milyonu yerli, 8 milyon kişinin ziyaret edeceği “Çiçek ve Çocuk” temalı EXPO 2016 Antalya sayesinde, 30 bin kişi iş sahibi olacak, ülke ekonomisine toplam katkı 4 milyar euro olacak.

Özel bitkiler

Antalya’nın 23 Nisan 2016’da evsahipliği yapacağı Botanik EXPO’su, Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği’nin 5 yıl önce Uluslararası Botanik EXPO’ların düzenlenmesi için yetkili kurumlar olan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’ne (AIPH) başvurmasıyla başladı. İzmir’in EXPO adaylığının benzeri bir sürecin ardından Antalya, 2 yıl önce EXPO bayrağını da almaya başarmıştı. Böylece Türkiye, 1851 yılında Londra’da başlayan ve 160 yıldır katılımcı düzeyinde kaldığı EXPO’larda ilk defa evsahipliği yapma imkanını da kavuştu. Antalya’da 23 Nisan 2016’da düzenlenecek Botanik EXPO’nun ana teması ise “Çocuk ve Çiçek” olacak.

EXPO 2016’yla Antalya, dünyanın dört bir yanından ülkelerin bitkilerinin sergileneceği bir “dünya bahçesi” olacak. Antalya, bir dünya kentine dönüşerek uluslararası alanda tanınırlığını artıracak.

6 ay sürecek

EXPO’nun sergileneceği 6 ay süresince, 100’e yakın ülke ile 30 uluslararası kuruluşun katılımı ve 8 milyon turistin ziyareti hedefleniyor. Düzenleneceği Nisan-Ekim 2016 tarihlerinden sonra da açık kalacak Botanik EXPO sadece Antalya’ya değil, çevre illere ve ülke genelindeki turizm ve ticaretin gelişmesine de büyük katkı sağlayacak. EXPO süresince düzenlenecek olan kongre, forum, sempozyum, sosyal ve kültürel etkinlikler gibi 20 bin organizasyon gerçekleşecek. Antalya ve Türkiye’nin tüm dünyada tanıtımını gerçekleşecek. EXPO’ya 5 milyon yabancı, 3 milyon da yerli turistin gelecek. 30 bin kişiye iş imkanı sunulacak. Turizmde 1 milyar euro, toplamda ise 4 milyar euro ekonomiye katkı sağlanacak.

Ulusal Egemenlik ve Çoçuk Bayramı’na özel tarih seçildi

Dünyada yalnızca ülkemizde çocuk bayramının kutlanıyor olması nedeniyle, “Çiçek ve Çocuk” temalı EXPO’nun, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na uygun olarak 23 Nisan’da başlatılacak.

Antalya, 23 Nisan’da dünyanın en güzel bahçelerini, çocuklara armağan edecek. EXPO 2016 Antalya’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker yaparken Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, EXPO 2016 projesinde kaydedilen başarıda ve bugün ulaşılan noktada, uluslararası prestij için kent yöneticileriyle dayanışma içinde çalışılmasının etkili olduğunu söyledi.

“Uluslararası arenada ilgi odağı olacağız”

EXPO 2016 Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, kentin uluslararası arenada ilgi odağı olmasını sağlayacak EXPO 2016’nın başarılı şekilde ilerleyebilmesi için Antalya’nın yerel yöneticileri, işadamları ve sivil toplumlarının temsilcilerinden de destek alındığını belirtti. Gülay, “Geleceği emanet edeceğimiz çocuklarımızın doğaya duyarlılık bilinç düzeyini yükseltmeyi, çiçek kadar narin olan çocuklarımıza gösterilmesi gereken hassasiyeti geliştirmeyi, yerel ve küresel çevre sorunlarını tartışmayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi, ekolojik tarımın önemini dünyaya duyurmayı, dünyada turizmin çeşitlendirilmesini, Türkiye’nin sahip olduğu tarımsal zenginliğinin dünya ülkeleri ile paylaşılmasını hedefliyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın