2015 Turner Prize Ödülü Mimar ve Tasarımcıların Oldu

Londra merkezli Assemble, sanatçılara verilen “Turner Prize” ödülünü kazanan ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu oldu.

On sekiz genç mimar ve tasarımcıdan oluşan ekip ödülü Granby Four Streets projeleriyle kazandı.

Bakımsız bir sosyal konut bölgesinin sakinleriyle ortaklaşa gerçekleştirilmiş proje; bölgedeki binaların temizlenmesini, boş evlerin boyanmasını ve bölgeye hizmet verecek bir market yapılmasını içeriyor.

Ödül için ilk defa sanatçılar dışında bir meslek grubunun seçilmesinin yanı sıra ödül sahibinin bir kolektif olması da Turner Prize’ın tarihinde bir ilk. Aktivist mimarlardan oluşan grup tasarlanan mekan ve mekanın sahipleri arasında oluşabilecek olası iletişimsizlikler üzerine kafa yoruyor. Juriye göre ekibin ödülü almalarının en önemli nedenlerinden biri açıkça politik sanat üretmeleri. Ödülü sanatçılardansa bir mimarlık ve tasarım kolektifinin almasını Jüri üyelerinden Alastair Hudson şöyle açıklıyor: Her şeyin sanat olabildiği bir dünyada, toplu konut projesi neden sanat olamasın?

Granby Four Streets projesi on tane eski evin ve bir seri dükkânın yenilenmesi, açık hava sosyal alanların oluşturulması ve bölgede yaşayan insanlara inşa etme teknikleri konusunda eğitim ve iş imkânı verilmesini kapsıyor.


Proje kapsamında bölgedeki zanaatkârlar tarafından üretilen ev eşyalarının satıldığı bir atölye kuran ve ürünleri Tramway sanat alanında sergileyen Assemble’ın bölgedeki büyük ölçekli projesi ise hala devam ediyor.

Assemble Konferansı

Assemble’ın kurucu üyelerinden Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz Herkes İçin Mimarlık ile beraber yürütecekleri 2 günlük atölye çalışmasının ardından 12 Mayıs tarihinde saat 13:00’da 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamında bir de konferans verecek. Etkinliğe katılmak için http://www.yapifuariistanbul.com/tr-TR/visitor/yapi-turkeybuild-online-registration.aspx adresinden 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kayıt olunması zorunlu. Fuar kapsamında düzenlenen etkinlikler ile ilgili http://www.yapifuariistanbul.com/tr-TR/Etkinlikler/landing.aspx adresinden detaylı bilgi alınabilir. 

Etiketler

Bir yanıt yazın