2014’te Arkitera.com’da En Beğenilen İlk 5 Proje

2014 yılında Arkitera.com'da yayınlanmış ve en çok ilgi gören projeleri sizler için derledik.

Mimarlık ve kent gündeminde yine çalkantılı bir yılı geride bıraktık. Biz de Arkitera.com olarak bu gelişmeleri tarafsız ve adil biçimde duyurmaya çalıştık. 2015’e sayılı günler kala 2014 yılı boyunca gündemi yakalayan, beğenilen, sıkça tartışılan konuları sizler için derlemek istedik. Serimize 2014’ün en merak edilen 5 projesi ile devam ediyoruz.

Barselona’da Bir Konut

Mateo Arquitectura’nın tasarladığı konut Barselona şehir merkezinde, küçük bir sokakta yer alıyor. Mateo Arquitectura kalın duvarlar ve balkonlarla mahremiyetini sağlamaya çalışan komşu blokların yanında bulunan bu projesinde hafif malzemelerle çalıştı. İçerde cam ve paslanmaz çelik, dışarda ise açılıp kapanabilen ahşap cephe kaplaması gibi farklı katmanlarla sakinleri gürültü ve meraklı bakışlardan koruyarak dış mekanla ev yaşamı arasında bir perde oluşturdu. Aynı zamanda bina, cephe tasarımıyla kent mimarlığında da kendine sağlam bir yer buldu.

TS Evi

Mimari proje müellifi DB Architects olan TS Evi’nin iç mekan düzenlemesini Dicle Hökenek Architecture yaptı. Tasarım süresince sadelik, uyum ve sıcaklığın biraradalığına önem veren Dicle Hökenek kullanılan malzemeler ile beyaz duvarlar arasında kontrast yaratmaya önem vermiş.

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi

İstanbul Bakırköy’de açılan yeni sanat merkezi Cemal Mutlu Mimarlık tarafından tasarlandı. Bakırköy Osmaniye’de bitişiğindeki park alanı ile bütünleştirilerek tasarlanan yapı “Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi”, opera, tiyatro, konser ve konferans fonksiyonlarına hizmet verebilecek bir teknik donanıma sahip.

Unilever Algida Dondurma Fabrikası

Dünyanın ilk “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED)” sertifikası almaya aday Unilever’in Konya’daki Algida dondurma fabrikasının iç mimari tasarımını Studio 13 yaptı. Unilever’in sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen Algida Konya fabrikasında; yağmur suyu toplaması ve geri kullanımı, üretim ve depolama alanlarında doğal ışıklandırma yöntemi, üretim alanları ve yardımcı tesislerde ısı geri kazanımı, karbon ayak izinin azaltmak için fabrika lokasyonu optimizasyonu, “sıfır atık” yönetimi, atık arıtma tesisinden ısı üretimi, yerinde atık ayrıştırma sistemi, proses ve yardımcı tesislerde yüzde 100 geri kazanılmış enerji kullanımı, yardımcı tesisler ve üretim alanlarında enerji takibi ve analiz sistemi, fabrikada genelinde yüksek verimli motor ve ekipman kullanımı, enerji tasarrufu amaçlı buhar yerine daha verimli sıcak su kullanımı gibi LEED uygulamaları tasarlanarak hayata geçirildi.

Bağdat Kütüphanesi

AMBS Mimarlık tarafından tasarlanan Bağdat Kütüphanesi 2003’ten bu yana devam etmekte olan Irak’ın yeninden inşasında önemli bir adımı temsil ediyor. O dönemden beri, AMBS Mimarlık’ın kurucusu Ali Mousawi ülkenin gelişiminde büyük rol oynadı. Son olarak da, Irak gençliğine ilham verecek, form, işlev ve lokasyonun getirdiği kültürel değeri biraraya getirerek Bağdat Kütüphanesini tasarladı. 45.000 m2 kapalı hacime sahip olacak kütüphanenin aynı zamanda gençlik için bir kamusal alan ve kültür merkezi oluşturması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın