“2012’de İnşaat Sektörünün Gelişimi Kentsel Dönüşümle Mümkün”

Yılın ilk 9 ayında inşaat sektöründe büyümenin devam ettiğini belirten İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Sektörün, bu olumlu görünümünü 2012’de sürdürmesi için hükümetimizin kentsel dönüşüm ve binalarda enerji verimliliğine ağırlık vermesi önemli" dedi

Toplantıda küresel belirsizlik ortamında Türkiye ekonomisinin %4 büyümesi öngörülen bir ortamda 2012 yılında inşaat sektörü büyümesinin de %7-7.5 oranında olabileceği açıklandı.

“2012’ye Doğru Türkiye Ekonomisi ve Türk İnşaat Sektörünün Rotası” başlıklı İMSAD toplantısının açılışını İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç yaparken, İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alev Arkan, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı ve Başekonomisti Dr. Saruhan Özel toplantıya konuşmacı olarak katıldılar.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) yılın son Ekonomi Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda Türk ekonomisinin ilk dokuz aylık dönemde yüzde 9,6 büyüdüğünü ve bu performansıyla dünya lideri olduğunu belirten İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, “Bu dönemde inşaat sektörünün büyüme hızında yavaşlama yaşansa da çift haneli gelişim devam etti. İnşaat sektörü, üçüncü çeyrekte yüzde 10,6 büyüdü. Böylece sektör büyüklüğü 15,03 milyar TL düzeyinde oluştu. Büyümede sektörün kaynaklarını akılcı kullanarak mevcut projeleri sonuçlandırmaya odaklanması etkili oldu” dedi. Bilmaç, 2012 yılında inşaat sektörünün olumlu görünümünü sürdürmesi için Hükümetin kentsel dönüşüm ve binalarda enerji verimliliği projelerine ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı. Başkan Bilmaç konuşmasında Hükümetin geçmişte olduğu gibi gelecekte de İMSAD gibi sektör temsilcisi örgütlerle dialoğunu arttırarak sürdürmesini talep etti.

İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof.Dr. Kerem Alkin ise 2012 yılında inşaat sektörünün finansmanının 2011 ve hatta 2010 yılına göre daha da zor olacağını açıkladı. 2012 yılının özel sektörün finansmanı ve faizlerin ne olacağı noktasında belirsizliğini koruduğunu belirterek inşaat sektörü yatırımlarının temposunun düşebileceğine dikkat çekti. İnşaat yatırımlarında konut sektörüne oranla büyük altyapı projelerine doğru kayan kompozisyon değişikliğine dikkat çeken Alkin konut sektöründe süregelen yavaşlamanın 2012 yılında büyük altyapı projelerinde duraklamayla birleşmesi durumunda kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesinin en akılcı çözüm olacağını vurguladı. Yılda 15-20 milyar Dolar tutarında kentsel dönüşüm projesi ile ekonomik büyümeye en az 1 puan katkı sağlanacağını belirten İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof.Dr. Kerem Alkin 2B arazi satışlarından elde edilen gelirin kentsel dönüşüme ayrılması gerektiğini açıkladı.

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alev Arkan, 2012 yılı inşaat sektörü ve Türkiye ekonomisi beklentileri doğrultusunda politik ve ticari risklere karşı tedbirli olunması gerektiğinin altını çizerek 2012 yılında da inşaat sektörü katma değeri yüksek stratejik sektör olarak değerlendirilmesini vurguladı.

Denizbank Baş Ekonomisti ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Saruhan Özel ise dünyanın içinde bulunduğu global krizin son safhasına gelindiğine dikkat çekerek gelecek beş yılda dünyada yeni bir ekonomik yapılanma olacağını açıkladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın