2012 Dünya Mimarlık Günü: “Kenti Dönüştüren Mimarlar”

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) bu yıl 1 Ekim 2012’de kutlanacak Dünya Mimarlık Günü temasını “Kenti Dönüştüren Mimarlar” olarak belirledi.

Bu temayla UIA, Birleşmiş Milletler’in dünya çapındaki “Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar” konulu kentlere yönelik kampanyasıyla başlatmış olduğu harekete katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, kentlerde aşağıdaki konuları içeren bir değişim öngörülüyor:

– İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, kirletici gaz salınımlarının azaltılması, kaynaklar ve enerjinin daha iyi yönetiminin sağlanması;
– Kentlerin toplumsal olarak daha kapsayıcı, erişilebilir ve eşitlikçi olmasının sağlanması, ayrımcılığın ve güvensiz konut koşullarının ortadan kaldırılması;
– Doğal veya insan kaynaklı krizler ve afetlere karşı koyabilecek kentler geliştirilmesi;
– Herkes için ekonomik, eğitimsel ve yaratıcı olanakların geliştirilmesi;
– Tüm bireyler için güvenlik ve sıhhi koşulların sağlanması.
– Mimarlar, küresel kentsel sürdürülebilirlik konusundaki zorlukları aşma ve esnek ve sürdürülebilir yaşanabilir kentler için gerekli araçları geliştirme kapasiteleriyle bu değişimde önemli bir rol oynayacaktır.

2012 Dünya Mimarlık Günü, dünya mimarlarının, UIA Üye Kesimleri ve çalışma programlarının kentlerimizi gelecek için hazırlamak konusunda oynayabilecekleri rolleri göstermek açısından önemli bir fırsat olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın