2011 Betonart Yaz Okulu’nda İlk Dört Gün Geride Kaldı

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin yayınladığı Betonart Dergisi’nin Yaz Okulu 10.yılında Çanakkale’de düzenleniyor. Üvecik Köyü'nde bir meydan düzenlemesi üzerine çalışan, 16 farklı üniversiteden 20 mimarlık öğrencisi ilk 4 günü geride bıraktılar.

1. Gün (08 Temmuz 2011)
Çanakkale’ye sabah saatlerinde ulaşan öğrenciler, Akçansa fabrikasında kalacakları misafirhanelerine yerleşmelerinin ardından fabrikada ilk yemeklerini yediler ve Akçansa’nın sosyal tesislerinde gerçekleştirilen açılışa katıldılar. Açılışta yaz okulunun koordinatörlüğünü yürüten TÇMB Halkla İlişkiler Sorumlusu Handan Kırımtay, 10. yılını kutlayan Betonart Yaz Okulu hakkında bilgilendirme yaptı. 14 gün gibi kısa bir sürede tamamlanacak olan köy meydanı projesine başlamak için açılışın dahi kısa tutulmasının öneminden bahsedilmesinin ardından, küratör Yüksek Mimar Can Kaya meydan düzenlemesi uygulama ve tasarımı konusundaki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Datça Meydan Projesi’nin tasarım, uygulama ve işveren ilişkileri süreci ile ilgili sunumunun ardından Üvecik Köyü, köy muhtarının talepleri ve izlenecek program hakkında konuşuldu.

Bir sonraki durak Üvecik Köyü Meydanı oldu. Öğrenciler muhtardan ve köy halkından meydan düzenlemesi ile ilgili beklentilerine dair görüş aldılar. Bir grup meydan ve çevresini fotoğraflarken bir grup da ölçüleri alarak proje alanı ve çevresinin rölevesini çıkardı. Köy kahvesinde muhtar, müteahhit firma, Akçansa yetkilileri, moderatörler ve öğrenciler proje ile ilgili sohbet edip ihtiyaç programını oluşturmaya başladı. Köydeki çalışma tamamlandığında Akçansa tesislerine dönüldü ve atölyeye dönüştürülen salonda günlerce uykusuz sürecek bir çalışma başladı. İlk çalışma 4 farklı grubun kendi aralarında yapacağı beyin fırtınası oldu. Günün sonunda Akçansa sahil tesislerindeki akşam yemeği ile ilk gün sona erdi.

2. Gün (09 Temmuz 2011)
Birinci gün yapılan beyin fırtınası ile ortaya çıkan ilk fikirler ikinci günün sabahında ilk konseptlere dönüştü. Köy hakkında elde ettikleri verilerle öğrenciler ilk tasarımlarını oluşturmaya başladılar. Her grup kendi yaklaşımlarını anlatan kısa sunumlar hazırladı ve farklı alternatifler sundu. Dört grubun tasarımlarında gözlemlenen ortak eğilim, köy kahvesinin, meydandaki egemenliğini yıkmaya çalışan ve bununla birlikte hakim rüzgar yönü ve manzaraya yönelen birimlerdi. Tüm grupların en çok üstünde durduğu nokta ise, bu meydanı sadece köy kahvesindeki erkeklerin değil, kadınların da kullanabilmesi için fikir geliştirilmesi oldu. Projelerin ilk jüri değerlendirilmesinde bahsedilen ortak eğilimlerin bir araya gelişi tartışıldı ve her grup kendi projelerini bu ortak eğilimleri yeniden yorumlaması için stüdyo çalışmalarına devam etti. Bu çalışmanın sonunda her gruptan tek bir proje önerisi sunması bekleniyordu.

3. Gün (10 Temmuz 2011)
Küratörün jüri sonunda yaptığı sınırlamalar doğrultusunda tariflenen beklentilere göre 4 grup yeni çözümlerini projelendirdi. Öğleden sonra yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda 4 alternatifin de ortak noktaları belirlendi ve tüm grupların birleşerek tek bir proje geliştirmesine karar verildi. Öğrenciler öncelikle birlikte nasıl çalışacaklarını, 20 kişinin tek bir projeyi nasıl üreteceğini müzakere etti. Yaptıkları tartışmalar sonucunda ortaya çıkan soru ve sorunları çözmek için köy meydanına giderek daha fazla kişiyle görüşüp, meydan ile ilgili yeni bir çalışma daha yaptılar. Öğrenciler atölyelerine geri döndükten sonra çalışmaya devam ettiler.

4. Gün (11 Temmuz 2011)
Tüm gece yapılan çalışmalar sonunda öğrenciler ortak bir çözüm bularak güne başladılar. Çıkan projeye göre malzeme siparişlerinin verilmesi için metraj yapıldı ve malzeme özellikleri seçildi. Beton ve yapı kimyasallarının kullanımına yönelik seminerlerin ardından proje müteahhite sunuldu. Tasarlanan havuzun form ve yerleşiminin tekrar etüt edilmesine ve inşaata başlamadan önce arazi kotlarının tekrar alınmasına karar verildi. Plajda yorgunluk attıktan sonra yapılacak değişiklikler gece boyunca konuşuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın