20.yy Liderlerinin Mezarları

Gwendolyn Leick'in "Tombs of the Great Leaders: A Contemporary Guide" isimli kitabı 20.yy'da yapılmış anıtsal nitelikli mezarlara odaklanıyor.

Çalışma Gwendolyn Leick’in Anıtkabir’e ziyareti ile başlıyor. Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çok şey bilmemesine rağmen mekanın ruhundan çok etkilendiğini belirten Leick; “Daha önce böylesine iletişim kuran bir mekan görmemiştim, benim içimi dahi derin bir hüzün ve saygı kaplamıştı” diyerek diğer mezarlara olan ilgisinin arttığını belirtiyor.

Kitapta, bir mekandan nasıl bu kadar etkilenebildiğini, diğer liderlerin, siyasetçilerin ve diktatörlerin mezarlarından böyle bir karşılık alıp alamayacağını sorguluyor ve fotoğraflar ile okuyucuya sunuyor.

Kitapta; Lenin, Mao Zedong, Ho Chi Minh, Kim Il-Sung; Franco ve Mussolini’ye kadar tarihi değiştirmiş birçok aktörün mezarına ait yorumlamaları var. Leick dünyaya yön veren isimlerin mezarlarının sadece birer anı mekanı değil aynı zamanda siyasi bir simge olarak hala yaşamayı sürdürdüklerini, tarihin bu mekanlara nasıl davrandığının bu nedenle önemli bir sosyo kültürel bulgu olduğunu belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın