20. Yüzyılın Perili Köşkleri

Amerika'daki terkedilmiş AVM'lere şöyle bir göz atmak ister misiniz? Hüzünlü, büyüleyici, ürkütücü, daha pek çok duyguyu aynı anda hissettiren bu fotoğraflar çok tanıdık değil mi?

“DeadMalls Enthusiasts”* facebook grubu ile başlayalım: 

Soru: “Ölü” bir AVM nedir?

Cevap: Bir AVM’nin “ölü” olarak kabul edilebilmesi için illa kapatılması gerekmez. Gevşek bir tanım olarak; “ölü” bir AVM’de çok sayıda mağaza merkezin atmosferi değiştiği için gider. Böylelikle boş vitrinler, harap ve bakımsız binalar, dökülen cepheler ve daha birçok etkisi kalır. 

Facebook grubu kendi deyimleriyle “ölen” binalara farklı bir bakış açısıyla bakmak peşinde. Bunu biraz daha keyifli hale getirmenin yollarını arayan belki de popülist bir grup. Alışveriş merkezlerinin, suç oranlarının artmasıyla ya da ekonomik nedenlerle “ölümünü” önemsemiyor, sadece mevcut duruma odaklanıyorlar. Zaten böyle bir belgelemeye araç olmaları bile yaptıkları işi değerli kılıyor. 

Bizse ölen AVM’lere yeni yeni tanık oluyoruz. Bilmediğimiz kim bilir kaç tane günümüz değerleriyle küçük sayılan, şu anda kullanılmayan alışveriş merkezi vardır. O küçük pasajlar, belki de mahalleye semte yetebilecek alışveriş merkezleri ne durumdalar gerçekten? 

Onları geçelim, daha büyüklerine gelelim. Atakule birkaç senedir tam da bahsedilen tanımda olduğu gibi ölüyordu yavaş yavaş. Tanık olanlar oldu mu o yıllara? Fotoğraflayanlar? Amerika kadar bol toprağımız yok herhalde, yenilemek/onarmak/bırakmak yerine yıkmayı tercih ediyoruz bir başka AVM yapmak için. O döneme ait fotoğraflar varsa bile bu sitede yayınlanamaz artık. “Ölmek” nefes almamak olarak kullanılmış, Atakule toprağa veriliyor…

Peki ölüleri görmek nasıl bir his veriyor, gelin tadalım… 

Rolling Acres Mall: Akron, Ohio

Hawthorne Plaza Mall: Hawthorne, Calif.

Cloverleaf Mall: Chesterfield, Va.

North Towne Square Mall: Toledo, Ohio

Woodville Mall: Northwood, Ohio

Crestwood Mall: St. Louis

Dixie Square Mall: Harvey, Ill.


Blues Brothers filmi çekilirken…

Turfland Mall: Lexington, Ky.

Randall Park Mall: North Randall, Ohio

Fotoğraflar: Buzzfeed “Completely Surreal Photos of America’s Abandoned Malls”

Etiketler

1 Yorum

  • azmi-acikdil says:

    2008 yılında yine böyle bir habere yorum yapmıştım.
    ” AVM’ler; Yapıldığın da açılması heyecanla beklenen merkezler. Işıklı vitrinler, dekorlu mağazalar, cıvıl cıvıl insanlar, oraya buraya koşuşan kapışırcasına alışveriş yapanlar, fastfoodların da yer kavgası masa sandalye kapışması yapanların oturunca ahbap olduğu gençler. Elden kaçıp da kendi başlarına yürüyen merdivenleri oyuncak yapan çocuklar, kucakda arabada bebeler. Konu komşu,yar,ayar herkes burada. Marka meraklıları, telefonikler, arada küpeştelere yaslanıp soluklanmalar, bir dost görünce gülüşüp bağırışıp etrafı umursamaz tavırlar da konuşmalar.

    Haberde ki fotoğraflara bakınca şöyle bi bakıvermek olur mu? Yıkık batık o AVM’ler de, ne aşklar doğdu, nice aşıklar buluştu, ne hatıralar, ne anılar oluştu.

    Kuytu sakin köşelerde aşk melodileri dinlediler
    Kimbilir kaç defa aynı yere geldiler.
    Şimdi batık AVM’de aynı köşede tinerciler
    Aşıkların el ele tutuştukları köşede, çöpler
    Tinercilerin elden ele dolaştırdığı, şişeler

    Şimdi,
    Aşk melodileri değil duvarlar da yankılanan,
    Boş bira kutularının sesleri, rüzgarla yuvarlanan
    Pis bir koku yakınından geçerken,etrafa yayılan
    Duvarlar da yazılar ,ne yazan belli, ne yazılan.

    AVM’nin dost bildiği yüzlerin hiçbiri yok. Bir başka AVM’den geliyor kahkahalı neşeli sesler şimdi. Başka sevgili bulmuş gibi, her bir dost.

    İlk zamanları “semtimiz de AVM açılıyor” diye sevinen, evimizin değeri artacak diyen, konu komşu en yakın dostlar. Şimdi en büyük düşman. Geçen gün araların da konuşuyorlardı.”İmza toplayalım da belediyeye verelim yıksınlar şu mezbeleliği” diye. Son bir tekme de dost bildiklerinden.

    “Gerçek dostlar,karanlık basınca çıkan yıldızlar gibidir.”derler, “Heyhat, ne bir dost kaldı ne bir yar, gönlüm dolu ahüzar kaldı dediği gibi şairin.”
    ___________________________________
    Bu projeler,yani AVM’ler. Fantastik projeler,moda yapılar. Mimarlığın işporta projeleri. Tezgahta satılan bir iki kullanımdan sonra atılan ucuz giyecekler gibi. Ekonomimize kambur.
    Yaşaması için içlerine bir başka fonksiyon koymak gerek. Biraz daha ömürleri uzayabilir belki.

Bir yanıt yazın