20. Yüzyılın Çocuklara Yönelik Tasarımları

"Century of the Child: Growing by Design, 1900-2000" Sergisi, Museum of Modern Art'ın çocuklara yönelik 20 yy. tasarımlarının iddialı bir araştırmasını ortaya koyuyor.

29 Temmuz – 5 Kasım 2012 tarihleri arasında MoMA’da yer alacak sergi, okul mimarisi, oyun alanları, oyuncaklar ve animasyonlar, giyim, çocuk hastaneleri ve güvenlik ekipmanları, kreşler, mobilya, kitaplar dahil olmak üzere tasarım tarihi içinde farklı alanları ve konuları bir araya getiriyor.

Sergi, tasarım türü, malzemesi, ölçeği ile geometrik simgeler odaklı farklı temaları keşfeden 7 kronolojik bölümden oluşuyor:

Yeni Yüzyıl, Yeni Çocuk, Yeni Sanat ve Tasarım bölümünde, 1900’lü yılların 1. Dünya Savaşı’na uzanan döneminde seçilen sanat merkezlerine (Glasgow, Viyana, Budapeşte, Şikago, Roma) dikkat çekiliyor. Yeni görsel dil için yapılan araştırmanın kalbindeki çocukların yer aldığı, önde gelen tasarımcılar ve aydınlar ile çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grubun, çocuk hakları, refah ve eğitim reformunu ele alan bir yaklaşım sergilediği bir çalışma.

Avangart Oyun Zamanı, 1920 – 1930 seneleri arasındaki bilenen avangart gruplar ve akımlarla ilişki içerisindeki çocukları ve çocuk ruhlu yaklaşımları sergiliyor. Bölüm, ekspresyonist (dışa vurumcu) mimari ile Almanya’nın Bauhaus, Hollanda’nın De Stijl, İtalya’nın Futurizm ve İsviçre’nin Dada yaklaşımını içeriyor. Bu bölümde oyuncaklar, kuklalar, kitaplar ve çocuk mobilyaları, çocukların dünyayı nasıl yıkıcı modda sorguladıklarını sanatçılara gösteren görsel ve sosyal eğilimlerin zorlu bir aracını sunuyor.

Işık, Hava ve Sağlık, savaşlar arası dönemin mimarı yaklaşımını alarak, Amerika ve Avrupa’daki yeni radikal okulların sağlıklı gelişimine yönelik modernist yaklaşımlarla bağlantı kuruyor.

Çocuklar ve Siyasi Gruplar, 1930 – 1940 dönemini kapsayan siyasi akımların (kominizm, faşizm, kolonizm) içindeki propaganda tasarlayan seyirciler ve ikonlar gibi çocukların katılımını açığa çıkarıyor. Eski Sovyetler Birliği, Japonya, Almanya, İtalya, İspanya ve Amerika kaynaklı oyuncaklar, kıyafetler, kitaplar ve posterler, 20 yy. çocuk tasarımlarında tekrar eden paradoksa dikkat çekiyor.

Yenilenme, 2. Dünya Savaşı sırasında doğum oranlarındaki artış nedeniyle daha eşitlikçi bir dünya ve daha iyi bir yaşam inşa etmeyi hedefleyen bir vizyona odaklanıyor. Tahliye ya da tutukluluk yaşandığı savaş döneminden sonra kamusal mekanda, modern okul çevreleri içinde çocukların daha verimli yetişmelerini vurguluyor.



Güç Oyunu,
1960’lardan 20 yy.’ın sonlarına dek uzanan dönemde çocuk ve tüketici kültürünün her biri üzerinde güç kullanan farklı yöntemlerini keşfediyor. Soğuk Savaş döneminde, çocuklar mekan odaklı oyuncaklar, aksesuarlar, animasyonlar ve mobilyalar aracılığıyla gerçek güç mücadelesini deneyimliyor. Çocukların yeni üretimleri ise Pop art akımının fikirlerinden ve modern malzeme ile teknoloji üretiminin avantajlarını benimseyen bir yaklaşımdan esinleniyor.

Daha İyi Dünyalar Tasarlamak, tasarımcıların küreselleşen dünyada yüzleşmeye devam ettikleri zorlukları özetliyor.

“Century of the Child: Growing by Design, 1900-2000” Sergisi, MoMA’nın Mimari ve Tasarım Departmanı’ndan Juliet Kinchin küratörlüğünde ve Aidan O’Connor’ın küratör asistanlığında organize edildi. Sergi, katalog, tamamlayıcı eğitim programı ve film dizisi ile destekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın