20. Yüzyıldan Kalma Evin Yeni Uzantısı

20. Yüzyıldan Kalma Evin Yeni Uzantısı

Barselona’da 20. yüzyılın başlarından kalma küçük bir işçi evi, yerel mimarlık ofisi Sauquet Arquitectes tarafından genişletildi.

Orijinal durumunda ev, parsel genişliği 4 metre olan iki bina arasındaki tipik bir yapılanma örneği. Evlerin ortak yapılanması iç avlu cephesinde, banyo ve çamaşır odasını bir araya getiren dar bir çıkıntı olarak mutfak ve ışığın içeriye girmesini engelleyen küçük kanopiler ve çatılar şeklinde gerçekleşiyor.

Ayrıca evler, bir garaj kapısı açıldıktan sonra sokak cephe tarafından dönüşmeye başlıyor. Genç bir çift olan evin sahipleri, garajı cadde cephesinde tutmak, ancak iç avluya bakan yemek odası, mutfak ve oturma odasının alanlarını iyileştirmek istemiş.

Bu nedenle müdahale, evin mevcut hacminin birinci kat ve çatı bölümlerinin korunmasını, zemin katın genişletilmesini, inşa edilebilir derinliğin azaltılmasını ve iç avlu tarafındaki düzensiz hacimlerin yıkılmasını içeriyor. Yeni hacim, duvarlara ve tavanlara gömülü metal kolonlar ve kirişlerden oluşan sert bir kutu gibi tasarlanmış.

Ancak metal strüktür, yığma ve kireç duvarların ve tavandaki çapraz lamine ahşapların arasında gömülü kaldığı için iç mekanda yapının sertliği kaybolmuş. Mekanın eski işçilikleri olan ahşap kirişler, tonozlar ve çıplak tuğla duvarların düzensizliği ile yeni ek yapının düzenli formu bir tezatlık oluşturuyor.

Dikdörtgen prizması formundaki evin ortasını aydınlatmak için, eski evin bittiği ve yeni uzantının başladığı noktaya doğrusal bir çatı penceresi yerleştirilmiş.

Döşemede, yeni yapının termal koşullarını iyileştirdiği ve evin bölümleri arasında bütünlük sağladığı için cilalı beton zemin kullanılmış.

Yeni yapılanma sayesinde eve, birinci kattan erişilebilen bir teras kazandırılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın