20. Yüzyıl Başlarından Kalma Bir Dairenin Tamamen Yenilenmesi

MOOD House, Barselona şehrinin girişinde yoğun bir yol üzerinde bulunan, yirminci yüzyılın başlarından kalma bir binada yer alıyor.

Yirminci yüzyılın başlarındaki mimari tarza uygun olarak düzenlenmiş daire günümüz aile yaşamı için oldukça kullanışsız durumdaymış. Gündüz saatlerinde en çok kullanılan mutfak, yemek odası ve çalışma odası gibi alanlar küçük ve karanlık iç avluların etrafında düzenlendiği için ev sahipleri gün ışığından hiç yararlanamamış. Dahası, yemek ve oturma odaları arasında bir bağlantı olmadığından oturma odası yalnızca özel durumlarda kullanılır hale gelmiş.

Son olarak, evi tekerlekli sandalye kullanan biri için yeniden planlamak gerekmiş. Evin bu amaçla dönüştürülmesi, MOOD House’un tadilatında üstesinden gelinmesi gereken en büyük zorluklardan biri olarak görülmüş. Sonuç olarak evin düzeninin tamamen değiştirilmesi gündeme gelmiş. Çalışma alanı dahil gündüz kullanılan mutfak, oturma odası ve yemek odası gibi alanlar yenilenerek, ana cepheyle birleştirilmiş.

Cam balkonda ev sahibi çift için özel tasarım mobilyalar kullanılarak manzaraya hakim bir çalışma alanı oluşturulmuş. Ayrıca dört kişilik bir ailenin zaman geçirebileceği şekilde düzenlenebilen esnek bir mutfak-yemek odası alanı yaratılmış. Mutfak adasına birleştirilen masa sayesinde alanda ferahlık oluşturulmuş.

Büyük aile toplantılarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere doksan derece döndürülebilen masa on dört kişiye kadar oturma alanı oluşturacak şekilde planlanmış. Ahşap bir bank, masanın üzerinde asılı duran esnek bir lamba, açıldığında kaybolan katlanır bir kapı ve açılır kapanır sırtlı bir kanepe bu alanın işlevselliğini tamamlamış.

Eski çalışma alanı, ev sahiplerinin olabildiğince fazla depolama alanına sahip olma talebine yanıt olarak tuvalet ve kiler haline getirilmiş. Eski mutfak, ebeveyn banyosu ve ek odaya dönüştürülmek üzere ikiye bölünmüş. Eski ebeveyn banyosu, ana yatak odasına eklenmiş ve özel tasarım mobilyalar ile açık ve kullanışlı bir giyinme odası yaratılmış.

Evin genelinde ahşap, mikro çimento ve porselen olmak üzere sadece üç temel malzeme kullanılmış. Kullanılan renkler de gri tonları, ahşap ve bakır tonları şeklinde üç tane ile sınırlandırılmış. Sonuç olarak ortaya mobilyalarda ve zeminde kullanılan ahşap ve bakır renginin muhteşem uyumu çıkmış. Yenileme sonucunda, eve optimum termal, akustik ve fonksiyonel konfor kazandırılarak, ev sahibi ailenin günlük yaşamlarını güneş ışığı alan mekanlarda yaşamaları mümkün kılınmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın