1980’lerden Kalma Fırının Apartman Dairesine Dönüşümü

1980’lerden Kalma Fırının Apartman Dairesine Dönüşümü

Auba Studio, İspanya’nın Palma şehrinde bulunan eski bir fırını, endüstriyel bir kimliğe sahip apartman dairesine dönüştürdü.

Bir konut bloğunun zemin katında yer alan 1980’lerden kalma fırın, Auba Studio tarafından mevcut malzemelerinden sıyrılıp çıplak bırakılarak değerlendirilmiş.

NZ10 Apartmanı’nın tasarımında, mimarlar 106 metrekarelik alanı bölümlere ayırmak yerine, ahşaptan yapılmış, raflar içeren bir ayırıcı ile mekan uzunlamasına bölünmüş.

Bu tasarım anlayışı yapının, bir tarafta bir mutfak ile oturma alanını, diğer tarafta ise banyo ile yatak odasını bulundurmasına olanak sağlamış. Bu tasarım ile mekanlara, bitişik teraslar aracılığıyla, doğal ışığın içeri akmasına izin verilmiş.

Proje kapsamında, fırının yıkılan eski mutfağının yerine, tam boy sürgülü kapılardan bakılan bir arka veranda alanı oluşturulmuş.

NZ10 Apartmanı’nın ön tarafında, tamamı cam malzeme olan bir ayırıcı ile düşey ve açılı duran çelik çıtalarla mahremiyet oluşturan yüzeyler arasında küçük bir peyzaj alanı bulunuyor.

“Bu peyzaj tasarımı, evin her yerinde teşvik edilen iç-dış ilişkisini güçlendirdi. Ön ve arka verandalar görsel anlamda iç mekanın bir parçası olduğu için, bir ferahlık hissi veriyor.”
Auba Studio

Yapının her iki ucunda bulunan cam yüzeyler, ahşap bir tavanla çerçevelenmiş binanın arkasındaki geniş tavan pencerelerinin de yardımıyla, bu derin planın doğal olarak aydınlatılabilmesine olanak sağlamış.

İç mekanda, yapının beton ve çelik strüktürü beyaza boyanmış, ortada tek bir beton kolon bırakılmış.

Çelik metal ada tezgahı bulunan mutfak ile endüstriyel bir görünümün oluşması için, hem kanallar hem de aydınlatma armatürleri açıkta bırakılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın