1930’larda Kağıttan Bir Komünizm Modeli

1930'lar Sovyet Rusya'sından kalan bir çocuk kitabı arşivi gün yüzüne çıkıyor.

Sovyet Rusya döneminde, Komünist Parti’nin uyguladığı algı politikları sonucu yayınlanan çocuk kitaplarından, “We Build From Cardboard [Строим из картона] (1932)” isimli oyun kitabı, içeriği ile dikkat çekiyor.

Çocuklara, oyun kartlarından nasıl tahıl ambarı maketi yapılabileceğini öğreten kitap, ülkenin okuma-yazma oranının düşük olduğu yıllarda yayınlanmış.

Çocukların okuma-yazma becerilerini geliştirmesi için A. Laptev tarafından yazılan kitaplar aynı zamanda çocuklara, küçük yaşlarda ülke rejiminin gerçeklerini tanıtıyor ve ülkenin bu politikalar çevresinde nasıl bir planlama/mimari dil arayışı içerisinde olduğuna dair de ipuçları sunuyor.

“We build from cardboard”, çocuk kitaplarının içerikleri ve çocuk kitaplarından beklentiler konusunda birçok yeni tartışma konusu açarken, günümüzde, Sovyet Dönemi şartları ile ilgili fazla bilinmeyen detaylar hakkında bilgi veriyor.

Arşive ait 8 kitabın, 2013 yılında, yaklaşık 5000 dolara satıldığını açıklayan Amazon, yeni basım kitap fiyatlarının 25 doları geçmediğini ifade ediyor.

Etiketler

1 Yorum

  • cem-yildirim says:

    Bu kitabın sayfalarının basılı kopyasını Rus bir arkadaşım bana hediye etmişti, şaka yollu ‘mimarlığa buradan başla’ diyerek. Aslında Rusların okul öncesi yaş grubu çocuklara yönelik bastığı bir el işi kitabıdır. Bugünlerde aynı yaş grubu çocuklara ahşap çıtalar ile küçük Tatlin ve Shukhov kulelerini yaptırdıklarını görüyorum. Strüktür-form ilişkisi açısından önemli. Konstrüktivist dönem sosyolojik olarak çok iyi incelenmesi gereken bir dönem. Baz aldığı felsefe hala temel eğitimde kendine yer bulabiliyor.

Bir yanıt yazın