19. Yüzyıldan Kalma Taş Ambarların Erişilebilir Tatil Konutlarına Dönüşümü 

Londra merkezli stüdyo Clementine Blakemore Architects, Dorset'te bulunan terk edilmiş bir dizi 19. yüzyıl tarım binasını yenileyerek Wraxall Yard tatil evlerini tasarladı.

Bir topluluk alanı ve bir atölyeyi de barındıran Wraxall Yard kompleksi, erişilebilir evrensel tasarım sağlamak ve bölgenin biyolojik çeşitliliğini artırmak için site sahipleri tarafından yürütülen daha geniş bir projenin parçasını oluşturuyor.

19. yüzyıldan kalma taş ve tuğla ambarlardan dönüştürülen tatil evleri, sitenin tarımsal karakterini yansıtacak şekilde tasarlandı.

“Mevcut binalar tamamen terk edilmişti ve yıkılmanın eşiğindeydi, ahşap çatı makaslarında ve çökmekte olan taş duvarlarda önemli ölçüde çürüme vardı. Amacımız, binaları tamamen yeni bir kullanıma izin verecek, ancak mevcut alanın tarımsal karakterini koruyarak ekolojisini ve biyolojik çeşitliliğini artıracak şekilde restore etmek ve yenilemekti.”

Konaklama birimine, tekerlekli sandalye kullananların erişimini sağlamak için hafif eğimli, bahçeli bir avluya çıkmadan önce bir ahırdaki üstü kapalı geçitten geçen kavisli bir patikadan ulaşım sağlanıyor.

Bu kapalı alanda yer alan bir ahşap platform, sadece yerel bitki türlerinin ekili olduğu alana doğru uzanıyor.

Wraxall Yard’ın avlusunun etrafında düzenlenen beş tatil evi, bir kata yayılan odalar içeriyor. Her evde banyo, mutfak ve yemek alanının yanı sıra bir veya iki yatak odası bulunuyor.

İç mekanlar, çeşitli engellere sahip konukları ağırlayacak özelliklerle, klinikten ziyade ev hissi verecek şekilde tasarlanmış.

“Tutunma yerleri olan odalar, yüksekliği ayarlanabilir tezgahlara sahip mutfaklar ve konukların altına girebilecekleri derin, yalıtımlı bir lavabo gibi birçok erişilebilir özellik tekerlekli sandalye kullanımını desteklerken, görme ve işitme bozuklukları da dahil olmak üzere diğer engel türleri için de hizmet sağlamak istedik.”

“Erişilebilir tüm özelliklerin, genel tasarıma iyi bir şekilde entegre edilmesi ve mümkün olduğunca çekici ve zarif olması için dikkatlice belirlendiğinden ve detaylandırıldığından emin olmak için çok sıkı çalıştık.”

Yatak odalarının her birinde yüksekliği ayarlanabilen yataklar bulunurken, bir yatak odasında, altındaki ray aracılığıyla oda içi banyoya erişim sunan bir ahşap destek yer alıyor. Sistem, sökülebilir bir motor kullanıyor, bu sayede kullanılmadığı zamanlarda zar zor görünür hale geliyor.

Wraxall Yard’ın mutfak ve banyolarındaki erişilebilir özellikler arasında tutacaklı entegre lavabolar ve altında tekerlekli sandalyenin durabilmesi için yeterli alan sunan ayarlanabilir tezgahlar yer alıyor.

Avlunun güneyinden uzanan diğer yapılar ise atölye ve topluluk mekanına dönüştürülmüş. İç mekanlar, restore edilen Hollanda’ya özgü ambarların mimarisini yansıtacak şekilde ahşapla kaplanmış.

Bu odalar ve konaklama alanının bir kenarı ile sınırlanan açık çiftlik avlusu, hem ortak bir tesis hem de misafirlerin çiftlikteki hayvanlarla etkileşime girebileceği bir alan görevi görüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın