1800 yıllık sahneyi Türk ekip restore edecek

Roma ve Bizans dönemi yapıların yer aldığı Pamukkale Hierapolis'teki 1800 yıllık Antik Tiyatro'nun sahne binası restorasyonuna başlandı.

M.S. 60 yılında başlanan ve 150 yılda tamamlandığı tahmin edilen Roma dönemine ait Antik Tiyatro’nun restorasyon işi için geçen yıl yapılan ihaleyi kazanan E.G firmasının restorasyonu tamamladığında, tarihi yapının Türkiye’de sahne binası restore edilen ilk antik tiyatro olacağı belirtildi. Aydın Sultanhisar’daki Nyssa ve Antalya Perge’deki antik tiyatrolar ile birlikte Anadolu’daki üç örnekten biri olan 12 bin kişi izleyici kapasitesine sahip tiyatronun restorasyon gideri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca karşılanacak. Restorasyon çalışmalarında E.G firmasına danışmanlık yapan Arkeolog Haşim Yıldız, yaptığı açıklamada, tiyatro binasının üç katlı olduğunu, ancak statik açıdan sakıncaları bulunduğu için sadece birinci katın restorasyonunun gerçekleştirileceğini anlattı.

Yıldız, geçmiş yıllarda İtalyanlar tarafından yürütülen restorasyon çalışmasının artık Türk ekip tarafından yapılacağını, kullanılacak parçaların bir araya getirildiğini kaydederek, ”Parçaların yüzde 95’i mevcut. Çalışmanın 2012’de tamamlanması planlandı. Bittiğinde burası Türkiye’de sahne binası restore edilen ilk antik tiyatro olacak. Tüneller yeniden ele alınacak. Tiyatroya girişler, yapıldığı dönemde olduğu gibi buralardan olacak. Ayrıca aydınlatması da projeye uygun olarak yapılacak” dedi. Restorasyon ile ilgili hazırlanan projedeki eksiklerin giderildiğini de ifade eden Yıldız, ”İlk hedefimiz birinci kat sahnesine ait bölümü tamamlamak. Duvarların sağlamlaştırılmasının ardından sahneye ait kaide, sütun ve kabartmalar elden geçirilecek. Önümüzdeki yıl da bunların montajı yapılacak. Programda herhangi bir aksaklık olmadığı takdirde 2012’nin temmuz ayında bu çalışmaların bitirilmesi hedefleniyor” diye konuştu. Yıldız, restorasyon işini Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Denizli Müze Müdürlüğü’nün takip ettiğini, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden danışmanlık hizmet aldıklarını, restorasyona 1 milyon liranın üzerinde harcama yapılacağını sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın