16:9’a Soruştuma İzni Yok

Tarihi yarımadanın silüetine hançer gibi saplanan 16:9 gökdelenleri için verilen traşlama kararını uygulamayan Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri hakkında soruşturma açılmasına izin çıkmadı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 16:9 inşaatının mühürlenmesine ve Tarihi yarımadanın silüetini bozan kısmının yıkılmasına karar vermişti. Danıştay 14. Dairesi kararı onamıştı. Ancak yargı kararları uygulanmamış ve binalar tıraşlanmamıştı. C.B isimli yurttaş, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na 24 Ekim 2014’te başvurarak mahkeme kararının uygulanmaması ve yıkım için ihaleye çıkılarak karar uygulanmış gibi yapılması nedeniyle Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yetkilileri hakkında görevi kötüye kullanma iddiası ile suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine İstanbul Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü, 5 Aralık 2014’te Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri hakkında inceleme yapması için müfettiş görevlendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Müfettişi Mustafa Kılıçsokan, görevliler hakkında ön inceleme başlattı.

Kılıçsokan geçtiğimiz günlerde ön incelemesini tamamladı. Raporu inceleyen Zeytinburnu Kaymakamlığı, Zeytinburnu Belediye Başkan yardımcıları Semih Demirci, Zafer Alsaç, Fen İşleri Müdürü Engin Köklü, İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz hakkında soruştura izni vermedi. Zeytinburnu Kaymakamı Ali Taşkın Balaban imzalı 15 Ocak 2015 tarihli karar yazısında reddetme gerekçeleri sıralandı. Yazıda, yıkım ihalesinin 2 Eylül 2014’te mevzuata uygun şekilde yapıldığı ancak taliplisi çıkmadığı için gerçekleştirilemediği kaydedildi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin de 5 Eylül 2014’te yıkıma ilişkin encümen kararını iptal ettiği belirtildi. Gökdelenlerin kamulaştırma yapılıp bedeli ödenerek yıkım işleminin uygulanabileceğine karar verildiği ve bu sürecin devam ettiği anımsatıldı. Süreç devam ettiği için ileri sürülen iddiaların kanıtlanamadığı ifade edildi.

Karar yazısı ilginç bir ayrıntıyı da ortaya çıkardı. Gökdelenlerin elektrik ve sularının kesilmesi için ilgili firmalara yazı yazılmış. Kaymakamlık talimata karşın kesintilerin yapılmadığını belirterek “5442 sayılı yasa gereği öncelikle alanın insansızlaştırılması-tahliyesinin yapılmalı” önerisi getirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın