16 milyar lira gelir bekleniyor

Her bölge için belirlenecek rayiç bedel üzerinden yüzde 70 ödeme yapılacak. 2-B'den en az 16 milyar lira gelir gelmesi bekleniyor.

Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin satışını öngören yasal düzenleme TBMM’de kabul edildi. Yasa Cumhurbaşkanı onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Bu aşamadan sonra her bölge için oluşturulacak komisyonlar rayiç bedel tespiti yapacak. Yani bir bölge için metrekare başına rayiç bedelin ne olduğunu belirleyecek. Bu aşamadan sonra da başvurular başlayacak. Rayiç bedel üzerinden yüzde 70 ödeme yapılacak. 2-B’den en az 16 milyar lira gelir gelmesi bekleniyor. 2-B arazilerinin satışı yılın ikinci yarısında hem bütçeyi hem de büyümeyi destekleyecek.

Maliye’nin dediği oldu
Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’i olacak. Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda satış bedelinin yüzde 10’u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek. Peşin ödemelerde yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Başvuru sahipleri, satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2.000 lira, dışında olan yerler için 1.000 lira başvuru bedeli ödeyecek. Yasa çıktıktan sonra 2-B alanlarında oturanlar oturdukları taşınmazları alabilmek için 3 ay içinde başvuru yapacaklar. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenecek güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre, 31 Aralık 2011’den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi kişiler ise başvurularını 6 ay içinde yapabilecek.

İndirimler olacak
Kanunla, askeri yasak bölgelerde kalan orman vasfını kaybeden arazi üzerinde, orman kadastrosunun en geç 6 ay içinde yapılmasına imkân tanındı. Bu yerlerin 31 Aralık 2011 tarihinden önceki kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olan kişiler, hak sahibi sayılacak. Bu kişiler, rayiç bedeli ödemeleri halinde, kullandıkları taşınmazın rayiç değerine eşdeğer, öncelikle aynı il sınırları içindeki 2-B alanlarındaki taşınmazı, hesaplanacak satış bedeli karşılığı alabilecek.

Hesaplama nasıl yapılacak?
Örneğin, İstanbul’da en çok 2-B arazisinin olduğu Beykoz’u ele alalım. Beykoz’da metrekare fiyatının en az 300 lira civarında olduğundan hareketle, bir kişinin eğer 10 bin metrekare arazisi varsa bunun değeri 3 milyon lira yapıyor. Ancak rayiç bedelin yüzde 70’i ödeneceği için ödenmesi gereken para 2.1 milyon liraya iniyor. Ama küçük bir yeri varsa mesela 300 metre, bunun için de 63 bin lira ödenmesi gerekecek. Beykoz’da en düşük değerin 300 lira olduğu, yola yakın yerlerde bin, 2 bin liraya kadar metrekare fiyatının çıktığı da ifade ediliyor.

410 bin hektar 2B arazisi var
* Antalya sahip olduğu 2-B arazilerinin toplm büyüklüğü ile başı çekiyor. 41 bin hektar 2-B arazisi bulunan Antalya’da 25 bin hektarlık alan satışa hazır. Antalya’da en fazla 2-B arazisi 6 bin 140 hektarla Kaş’ta bulunuyor. Antalya’nın 2-B varlıkları Hazine arazilerinin yüzde 10’una denk geliyor.

* Antalya’yı 39 bin 287 hektarla Mersin, 34 bin 887 hektarla Balıkesir, 31 bin 706 hektarla Ankara, 29 bin 643 hektarla Sakarya, 29 bin 139 hektarla Muğla, 18 bin 233 hektarla İstanbul izliyor. İzmir’de de 14 bin 772 hektar 2-B arazisi bulunuyor.

* İstanbul’da 19 ilçede 2-B arazisi yer alıyor. İstanbul’da en fazla 2-B arazisinin olduğu ilçeler ise Beykoz, Şişli, Sarıyer, Sultanbeyli ve Çekmeköy olarak belirtiliyor.

Tansu Çiller, İsmail Türüt beklemede
İstanbul’da siyasetçisinden, sanatçısına kadar birçok kişi 2-B’yi bekliyor. 150 bin kişi olduğu tahmin edilen bu kişiler arasında eski başbakanlardan Tansu Çiller, işadamı Ali Aytemiz, türkücü İsmail Türüt gibi kişiler de var.

Etiketler

Bir yanıt yazın