15. Venedik Mimarlık Bienali Ön Gösterime Açıldı

15. Venedik Mimarlık Bienali Paolo Baratta ve Alejandro Aravena'nın katıldığı basın toplantısı ile ön gösterime açıldı.

63 ulusal katılımın olduğu bu seneki bienalde Litvanya, Nijerya Filipinler Seyşeller ve Yemen ilk defa katılan ülkeler. Ana sergide 37 farklı ülkeden 33’u 40 yaşın altında toplam 88 katılımcı bulunuyor.

“Aravena’ya organizasyon becerisi için teşekkürler”

Bienalin direktörü Paolo Baratta, bu seneki bienalin küratörü olan Aravena’ya şeffaflığı ve organizasyon becerisi için teşekkür ederek sözlerine başladı.

Baratta, geçtiğimiz senelerdeki bienallere atıfta bulunarak, “Mimarlık ile halk birbirinden giderek uzaklaşıyor. Gecen seneki bienallerde farklı temalar altında bununla baş etmeye çalışıyorduk. Bu seneki bienalde daha açık bir şekilde inceleyip, tersi yönde çalışarak, pozitif mesajlar vermeye çalışarak bu yöndeki eğilimleri göstermek istedik” dedi.

Mimarlığı sunma eylemenin, bienalde sürekli sorulan sorunun ana cevabı olduğunu belirten Baratta “‘Bir mimarlık sergisinin nasıl olması gerekiyor?’, ‘hangisi sanat bienali, hangisi mimarlık bienali?’, ‘burada ne sergilenmeli?’ bu sorular uzayıp gider. Bir yayının kopyası olmaktan, eleştiri yazısına benzemekten kaçınıyoruz” diyerek konuşmasını sürdürdü.

“Basit, kolay ve en yalın haliyle sergiyi hazırladık”

Baratta’nın konuşmasının ardından konuşmasına başlayan Aravena basit, kolay ve en yalın haliyle sergiyi hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Çevremizi şekillendirenleri “Uygulayıcılar, karar vericiler ve halk” olmak üzere 3 farklı şekilde tanımlayan Aravena, halkın uygulayıcılar ve karar vericilerden nasıl talepte bulunacağını bilmediğini belirtti.

Eşitsizlikler, doğal afetler, ayrışma, konut sıkıntısı, göç, suç, trafik gibi sosyal konuları inceleyenleri “REPORTING FROM THE FRONT” teması altında daha fazla kitleye ulaştırmak istediklerini belirten Aravena, sponsorlara, ulusal pavyondaki ve ana sergideki katılımcılara ve bienal ekibine teşekkür ederek sözlerini bitirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın