13. İstanbul Bienali Sergileri Bu Yıl Ücretsiz

Fulya Erdemci küratörlüğünde "Anne, ben barbar mıyım?" başlığıyla gerçekleştirilecek 13. İstanbul Bienali, 14 Eylül - 20 Ekim 2013 tarihleri arasında açık olacak.

Şair Lale Müldür’ün aynı adlı kitabından alıntılanan 13. İstanbul Bienali’nin başlığı “Anne, ben barbar mıyım?” şiir, edebiyat, ve şiirsellikle sanatın ilişkisini merkezine alıyor. Aynı zamanda “barbar” terimiyle, “öteki”leri anlamak için öğrenmemiz gereken veya “gelecek dünya”yı anlamlandırabilmek için keşfetmek zorunda olduğumuz yeni ve bilinmedik dillere de işaret ediyor. Bienal sanat aracılığıyla “kamusallık” kavramını yeniden düşünme imkânı yaratmayı, yeni düşünce ve hayal gücü kanalları açmayı ve kamusal bir buluşma ve tartışma zemininin yaratılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

13. İstanbul Bienali’nde, güncel demokrasi biçimlerini sorgulayan, günümüzün mekânsal-ekonomik politikalarını tartışmaya açan, uygarlık ile barbarlık kavramlarını sorunsallaştıran ve bu bağlamda sanatın rolünü yeni ve alışılmışın dışındaki dillerle araştıran yapıtlar yer alacak.

İstanbul Bienali kapsamında bu yıl farklı kuşaklardan 80’in üzerinde sanatçı ve sanatçı grubunun yapıtları sergilenecek.

13. İstanbul Bienali, dünya güncel sanat platformunun birçok önemli ismini de İstanbul’da ağırlayacak. Uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile basın mensupları da dahil olmak üzere yurt dışından 5 bine yakın konuk İstanbul Bienali’ni görmek için açılış haftasında İstanbul’da olacak.

14 Eylül – 20 Ekim 2013 tarihleri arasında İKSV tarafından düzenlenecek 13. İstanbul Bienali, Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Koç Holding, 2007-2016 yılları arasında gerçekleştirilecek beş İstanbul Bienali’nin “Bienal Sponsorluğu”nu üstleniyor.

13. İSTANBUL BİENALİ SERGİ MEKÂNLARI

14 Eylül Cumartesi günü kapılarını açacak olan 13. İstanbul Bienali sergileri, bu yıla özel olarak, 20 Ekim tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.

Kentsel kamusal mekânlara müdahalede bulunan pek çok proje içermesi planlanan 13. İstanbul Bienali sergileri, alınan küratöryel karar doğrultusunda iç mekânlarda gerçekleştirilecek. 13. İstanbul Bienali sergileri, 14 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında Tophane’deki Antrepo No.3, Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstiklal Caddesi üzerindeki ARTER ve SALT Beyoğlu ile İMÇ 5.Blok’taki 5533’te yer alacak.

Sergi mekânları, 16 Eylül Pazartesi hariç, Pazartesi günlerinde kapalı olacak. Bienal sergi mekânları, 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Antrepo No.3 (Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası, Karaköy), Galata Özel Rum İlköğretim Okulu (Kemeraltı Cad. No:25 Galata, İstanbul), ARTER – sanat için alan (İstiklal Caddesi No: 211, Beyoğlu), SALT Beyoğlu (İstiklal Caddesi 136, Beyoğlu), 5533 (İMÇ 5. Blok, No:5533, Unkapanı)

BİENAL BOYUNCA ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN EĞİTİM PROGRAMLARI

İKSV ve PACE Çocuk Sanat Merkezi, Koç Holding sponsorluğunda 13. İstanbul Bienali kapsamında çocuklar ve gençler için gelenekselleşen eğitim programlarına bu yıl da devam ediyor. 8–18 yaş grubundaki çocuklar ile gençlerin müze ve sergi kültürünü geliştirmek, onları güncel sanat kavramları ve yapıtlarıylatanıştırmak, sanata ve özellikle güncel sanata olan ilgilerini artırmak amacıyla düzenlenecek çocuklar ve gençler için eğitim programları bienal süresince 14 Eylül–20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Eğitim programları, bienalin açık olduğu her gün 8-11, 12-14 ve 15-18 yaş grupları olmak üzere 3 farklı yaş aralığı için 20’şer kişilik gruplar halinde Antrepo 3’te yapılacak. Eğitim programına katılım için rezervasyon gerekmektedir. (Rezervasyonlar için: Hande Tönük (212 334 0824, hande.tonuk@iksv.org)

13. İSTANBUL BİENALİ SANAT YAZARLIĞI ATÖLYESİ

Bienal kapsamında Mart ayından beri düzenlenen Sanat Yazarlığı Atölyesi sanatsal ve küratöryel projeler üzerine eleştirel metinler geliştirmek amacını taşıyor. 13. İstanbul Bienali küratörü Fulya Erdemci,13. İstanbul Bienali Kamusal Programı eşküratörü Dr. Andrea Phillips ve Nermin Saybaşlı’nın yürüttüğü bu atölye, bienal boyunca da devam edecek.

13. İSTANBUL BİENALİ KÜRATÖRÜ FULYA ERDEMCİ

1994-2000 yılları arasında İstanbul Bienali’nin direktörlüğünü yürüten küratör ve yazar Fulya Erdemci, 2003-2004 yıllarında İstanbul’da Proje 4L’nin direktörlüğünü yaptı ve 2004-2005 yıllarında İstanbul Modern’de süreli sergi küratörü olarak çalıştı. Erdemci, 2002 yılında 25. São Paulo Bienali “Metropoliten İkonografileri: Kentler”in ‘İstanbul’ bölümünün küratörlüğünü üstlendi ve 2007 yılında 2. Moskova Çağdaş Sanat Bienali “Jeopolitik, Pazar ve Amnezi Üzerine Dipnotlar”ın küratör ekibinde yer aldı. Fulya Erdemci, 2002 yılında Türkiye’de yayalar için kamusal alanda gerçekleştirilen ilk sergi olan “İstanbul Yaya Sergileri”ni başlattı ve 2005 yılında serginin ikincisini Emre Baykal’ın eş küratörlüğü ile gerçekleştirdi. Erdemci 2008’de Christchurch, Yeni Zelanda’da 25 uluslararası sanatçının katılımıyla kentsel mekânlarda gerçekleşen “Avare Çizgiler: Yeni bir Mekân Kültürüne Doğru”, 5. SCAPE Kamusal Alanda Sanat Bienali’nin küratörlüğünü Danae Mossman ile birlikte yürüttü. Haziran 2008-Eylül 2012 tarihleri arasında Amsterdam’daki SKOR Sanat ve Kamusal Alan Vakfı’nın direktörlüğünü yaptı. Erdemci aynı zamanda birçok uluslararası etkinliğin danışma ve seçici kurullarında görev aldı. Erdemci, Bilkent Üniversitesi (1994–1995), İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi (1999–2000), ve ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Yüksek Lisans programında (2001–2007) öğretim üyeliği yaptı. Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi’nde 2011 Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü de Fulya Erdemci üstlendi.

İSTANBUL BİENALİ DANIŞMA KURULU

İstanbul Bienali Danışma Kurulu, dOCUMENTA (13) Sanat Direktörü Carolyn Christov-Bakargiev, sanat danışmanı Melih Fereli, MAXXI (Museo nazionale delle arti del XXI secolo) Sanat Direktörü Hou Hanru ve Al-Ma’mal Güncel Sanat Vakfı direktörü Jack Persekian’dan oluşuyor.

13. İSTANBUL BİENALİ YAYINLARI

13. İstanbul Bienali için iki yayın hazırlanıyor: Rehber ve Bienal Kitabı. Bienal Rehberi’nde, küratörün metnine, mekân planlarına, sanatçı metinleri ve görsellerine yer veriliyor. Sergi fotoğraflarını ve sergilenen yapıtların görsellerini de içerecek olan Bienal Kitabı’nda ise bienalin kavramsal çerçevesi bağlamında makaleler ve yazılar yer alıyor.

13. İSTANBUL BİENALİ GÖRSEL KİMLİĞİ

13. İstanbul Bienali’nin görsel kimliği ve yayınlarının tasarımı LAVA Amsterdam’dan Ruben Pater tarafından hazırlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın